Kóka: az SZDSZ támogatja a Bajnai-kormányt

InfoRádió / MTI
2009. június 11. 19:45
A Szabad Demokraták Szövetsége továbbra is támogatja Bajnai Gordon miniszterelnököt, annak ellenére, hogy az európai parlamenti választáson elszenvedett megsemmisítő vereség zűrzavart idézett elő a liberális pártban - derült ki Kóka János nyilatkozatából, amelyet csütörtökön adott a Reutersnak.

A vasárnapi EP-választás eredménye miatt lemondott a párt elnöke és több vezető politikusa. Elemzők azt sugalmazták, hogy ez meggyengítheti a párt azon szándékát, hogy támogassa a kormányt - jegyezte meg a hírügynökség.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azonban kijelentette, hogy továbbra is kiállnak a Bajnai-kormány mellett. "Érvényben marad két hónappal ezelőtti, a(z SZDSZ-es) parlamenti képviselők aláírásával is megerősített megállapodásunk, amelynek értelmében támogatjuk a Bajnai-kormány válságkezelő programját" - mondta Kóka, hozzátéve, hogy ez a párt hivatalos álláspontja.

A párton kívüli Bajnai Gordon vezette - részben szakértői - kormány két hónappal ezelőtt lépett hivatalba a szocialisták és a szabaddemokraták támogatásával, s azt ígérte, hogy kivezeti az országot az utóbbi közel húsz év legsúlyosabb gazdasági válságából.

"Még mindig úgy látjuk, hogy ez a kormány képes végrehajtani programját... és ha a szükséges kompromisszumokat megkötjük, amire minden okom megvan azt hinni, hogy úgy lesz, és ha a szocialisták nem visszakoznak - amit szerintem nem tesznek meg -, akkor van esély arra, hogy ez a kormány elvégezze programját és kitöltse mandátumát" - hangoztatta Kóka.

A következő parlamenti választás 2010 tavaszán esedékes, ám az ellenzék vezető pártja, a jobbközép Fidesz - amely a szavazatok 56 százalékát gyűjtött be az EP-választáson - előre hozott választások kiírását követeli.