Bedőlnének a kórházak nyugdíjas ápolók nélkül

Infostart
2009. június 9. 14:54
Több ezer ápolót és szakasszisztenst veszíthet el az egészségügy, a frissen életbe lépett nyugdíjjogszabályok miatt - jelentette ki az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem rektora. Tulassay Tivadar hozzátette: ha az egészségügyben dolgozóknak nem éri meg a nyugdíj melletti foglalkoztatottság az elvonások következtében, az csupán a budapesti klinikákon legalább 300 ember elvándorlását jelentheti.

A Semmelweis Egyetem klinikáin háromezer nővér és ápoló dolgozik. 10 százalékuk, azaz háromszáz ember a nyugdíj mellett dolgozik.

A legújabb szabályozások azonban sokaknak nem teszik lehetővé, hogy a járadék folyósítása mellett dolgozzanak, hiszen vagy nagyon nagymértékű lenne az elvonás, vagy a munkavégzés idejére a nyugdíj teljes összegéről le kellene mondani - mutatott rá az egyetem rektora.

A jelenség valószínűleg nem egyedi, az egészségügyben nemcsak az egyetemi klinikákon, hanem más intézményekben is szép számmal foglalkoztatnak nyugdíjasokat.

A már most is ápolóhiánnyal küzdő egészségügy számára beláthatatlan következményekkel járhat, ha ezeket az embereket elveszíti - hangsúlyozta Tulassay Tivadar.

Elmondta ugyanakkor azt is: problémájukat jelezték a döntéshozóknak, de ilyen kérdésekben még sosem hallgatott rájuk a kormányzat.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást