Elsöprő Fidesz-KDNP-győzelmet mutatnak a legfrissebb felmérések

Infostart
2009. június 7. 19:00
A közvélemény-kutatások szerint nagy fölénnyel a Fidesz-KDNP nyerte az idei európai parlamenti választást. A Magyar Televízió megbízásából a Szonda Ipsos és a Századvég - Forsense készített felmérést. Az Országos Választási Iroda (OVB) adatai szerint fél hétig a választásra jogosultak 34,9 százaléka adta le a szavazatát; Budapesten ez az arány elérte a 42,66 százalékot.

A Szonda Ipsos felmérése szerint az Fidesz-KDNP 16, az MSZP négy, a Jobbik két mandátumot szerzett a lehetséges 22-ből.

A Századvég Forsense 17 Fidesz-KDNP, négy MSZP és egy Jobbik mandátumra számít.

A többi párt nem szerzett mandátumot.

A Fidesz elnöke szerint a második magyarországi európai parlamenti választáson az a fontos, hogy az emberek a korábbinál közelebb érezzék magukhoz azokat a fontos kérdéseket, amelyekről döntenek.

Orbán Viktor, miután leadta szavazatát, azt mondta: elégedett lenne, ha a leadott voksok felét megszereznék.

Az MSZP elnöke arról beszélt: az eredménynél is fontosabb, hogy sokan kitartanak baloldaliságuk mellett. Lendvai Ildikó hozzátette: irreálisnak tartja, hogy a szocialisták ugyanolyan eredményt érjenek el, mint 2004-ben.

A Jobbik elnöke szerint a mostani voksolás belépőjegy a párt számára a magyar Országgyűlésbe. Vona Gábor azt mondta: ha a Jobbik képviselőt vagy képviselőket juttat be az Európai Parlamentbe, akkor végre lesz a magyar nemzetnek hiteles képviselete Brüsszelben.

Dávid Ibolya, az MDF és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke egyaránt azt mondta: arra számít, hogy a párt bejut az Európai Parlamentbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tóth Zsolt, a Századvég-Forsense kutatási igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Závecz Tibor, a Szonda-Ipsos véleménykutatási igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást