Újabb négy tagállamban kezdődött meg az EP-választás

InfoRádió / MTI
2009. június 6. 09:45
Az Európai Unió négy újabb tagállamában - Cipruson, Máltán, Lettországban és Szlovákiában - kezdődtek meg szombaton az európai parlamenti választások.

Szlovákiában a választási helyiségek szombaton este tíz óráig tartanak nyitva, a voksolás eredményét azután teszik csak közzé, éppúgy, mint a többi uniós tagországban.

A 13 szlovák EP-képviselői mandátumra 184 jelölt pályázik, akiket 16 párt, koalíció és mozgalom jelölt. A regisztrált választók száma meghaladja a 4,3 milliót.

Felmérések szerint a választás iránti érdeklődés nem túl nagy, és várhatóan az arra jogosultak 20-30 százaléka járul az urnákhoz. Öt évvel ezelőtt, amikor a szlovákok először választottak EP-képviselőket, a részvétel 17 százalék alatti volt, az egész Európai Unióban a legalacsonyabb.

Néhány megfigyelő szerint a szlovák koalíciós pártok - elsősorban az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - a kampányban azért vették elő a magyar kártyát, hogy mozgósítsák választóikat, nagyobb részvételre ösztönözzék őket.

A szlovákoknak eddig 14 európai képviselőjük volt Brüsszelben. Ez a szám most 13-ra csökken. Várható, hogy a legtöbb európai mandátumot a Robert Fico kormányfő vezette Smer fogja megszerezni. Mandátumot szerezhet ezúttal a nacionalista SNS is, amelynek eddig nem volt képviselője az Európai Parlamentben.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddig két képviselője volt Brüsszelben, s a párt célja az, hogy ezt a két mandátumot megőrizze.

A választás nyugalmát több mint 2000 rendőrrel biztosítják országszerte.

Vasárnapig a 27 tagállamban több mint 375 millió ember járulhat az urnákhoz, de mindenhol viszonylag alacsony részvételre lehet számítani. Nagy-Britanniában, Hollandiában és Írországban már lezajlott a szavazás. Csehországban pénteken és szombaton szavazhatnak a jogosultak, Olaszországban a szombati nap folyamán kezdődik a kétnapos voksolás.