Kevesebb pénzt kapnak az egyetemek

Infostart
2009. június 4. 12:00
A költségvetési megvonások miatt a szerződésben szereplő összegnél 10 százalékkal kevesebb állami támogatást kapnak ösztöndíjra a felsőoktatási intézmények - közölte az InfoRádióval a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Rudas Imre emlékeztetett arra, hogy az oktatási miniszterrel 2007-ben kötött három éves megállapodástól eltérően a teljes finanszírozás helyett most a normatíva 90 százalékához jutnak hozzá.

A jelenlegi helyzetben a hiányt az iskoláknak kell pótolniuk, bevételnöveléssel, kiadáscsökkentéssel vagy létszámcsökkentéssel.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tudomása szerint egyetlen intézmény sincs a fizetésképtelenség határán és nem nagyobb mértékű elbocsátásokat sem terveznek a költségvetési megvonások miatt.

Elismerte a felsőoktatási szakállamtitkár az InfoRádióban, hogy az egyetemeknek és a főiskoláknak járó állami képzési normatíva összege változhat a felvett tanulók számának függvényében.

Manherz Károly ugyanakkor elmondta: a felsőoktatásban történt 4 milliárd forintos megvonás nem érinti a hallgatói ösztöndíjakat, és a tanulóknak járó szociális juttatásokat.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Manherz Károly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást