Jövő csütörtökig kell átadni Irina Belenykaját a francia hatóságoknak

InfoRádió / MTI
2009. május 19. 11:34
Tíz napon belül, jövő csütörtökig, egy előre egyeztetett helyszínen adják át a francia hatóságoknak Irina Belenykaját, azt az áprilisban Magyarországon elfogott orosz állampolgárságú anyát, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakkal elvette kislányát az apjától Franciaországban - közölte a nő ügyvédje és az Országos Rendőr-főkapitányság.

Fridman Róbert, a nő ügyvédje kedden kapta kézhez a Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzését, amelyben a táblabíróság helybenhagyta az átadást kimondó korábbi döntést. Az ügyvéd szerint jövő csütörtökig kell megtörténnie az átadásnak a végzés alapján. Szólt arról is, hogy Irina Belenykaja még nem kapta meg a végzést.

Az MTI megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot is az átadás ügyében, a szóvivői iroda azt közölte: tíz napon belül, egy előre egyeztetett helyre szállítják a magyar hatóságok a nőt és ott adják át a francia hatóságoknak.

A hároméves kislányával Franciaországból Oroszországba tartó Irina Belenykaját áprilisban Tiszabecsnél tartóztatták fel, európai elfogatóparancs alapján.

A francia-orosz házaspár ügyének előzménye, hogy a szülők viszonyának megromlása után 2007-ben a francia hatóságok - az ottani joggyakorlatnak megfelelően - az apának ítélték közös gyermeküket. Az anya ekkor Élise-t az apa engedélye nélkül Oroszországba vitte, ahol az orosz hatóságok - az orosz jog értemében - Belenykajának ítélték a kislányt. Az egyik elfogatóparancsot emiatt adták ki a nő ellen. Az apa tavaly szeptemberben a lányt elvette a dadájától és visszavitte Franciaországba. A nő elleni második elfogatóparancsot azért adták ki, mert a francia hatóságok szerint március 20-án a dél-franciaországi Arles-ben két ismeretlennel a férfitől erőszakkal elvette a lányt és visszaindult vele Oroszországba, de Tiszabecsnél feltartóztatták őket.

A Fővárosi Bíróság május 6-án döntött úgy, hogy nincs törvényi akadálya az anya átadásának, de a döntést Irina Belenykaja ügyvédje megfellebbezte. A táblabíróság azonban nem tartotta megalapozottnak a fellebbezést, ezért helybenhagyta a korábbi döntést.