Május végére elkészül a Szabadság híd felújítása

InfoRádió / MTI
2009. május 13. 16:32
A díszkivilágítással együtt pünkösdre, azaz május végére befejeződik a Szabadság híd csaknem két éve kezdődött felújítása - közölte Demszky Gábor főpolgármester.

A csaknem két éve kezdődött, 5,6 milliárd forintos felújítást mintegy 2,5 milliárddal támogatta az Európai Unió - mondta Demszky Gábor.

A főpolgármester hozzátette: a 4-es metró építése miatt még hónapokig csak tömegközlekedési járművek haladhatnak Buda felől a Kálvin téren át, ahol az állomásfödém októberre készül el. Pestről Buda felé személygépkocsik is közlekedhetnek a Kálvin téren.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes megjegyezte: a Szabadság híd felújítása jelképe annak, hogy a budapestiek élni tudnak azzal a lehetőséggel, amit az EU-támogatások nyújtanak.

Demszky Gábor a 4-es metróval kapcsolatban elmondta, hogy az építkezés félútnál tart. Május 18-án megkezdődhet a Keleti pályaudvarhoz vezető alagutak fúrása a Duna alatt, s ennek során a kitermelt földet a Gellért térnél emelik majd ki. A főpolgármester azt reméli, hogy az Etele tér és Baross tér közti első szakasz 353 milliárd forintos költségéhez az 200-250 milliárd forintos európai uniós támogatásról "még ebben a ciklusban döntés születhet". Tájékoztatása szerint az év második felére elkészülhet az Erzsébet híd díszkivilágítása is. A költségek felét a japán kormány állja, 130 millió forintot pedig a főváros fizet. A különleges fénytechnikájú díszkivilágítás kialakításáról a hétvégén Budapesten tájékozódik a japán hercegi pár - jegyezte meg.