Kolompár Orbán üzen: nem lehet a romákat megfélemlíteni

Infostart
2009. május 13. 15:21
Az MCF Roma Összefogás Párjának európai parlamenti jelöltjei bejutásuk esetén roma integrációs alap létrehozását kezdeményeznék. Kolompár Orbán pártelnök a jelöltek bemutatása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón elmondta, el akarják érni, hogy az uniós országok cigány kisebbségei 2010-től célzott támogatásban részesülhessenek.

Az Európai Parlamentbe jutása esetén nyomást gyakorolna a hazai politikára az MCF Roma Összefogás Pártja annak érdekében, hogy az uniós forrásokból hozzanak létre egy roma integrációs fejlesztési alapot, mondta Kolompár Orbán, a párt és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.

Hozzátette, ha szükséges, az Európai Uniónak kell ösztönöznie a tagországokat arra, hogy módosítsák úgy a költségvetésüket, hogy a roma kisebbségek célzott támogatást kapjanak.

Kiemelte a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás kérdését, ahol a cigányság sok éves elmaradásokkal küzd.

A pártelnök szerint a nemzetiségek védelme érdekében meg kell állítani az Európa-szerte terjedő szélsőséges megnyilvánulásokat, amelyhez alkotmányi, vagy európai uniós jogszabályi módosításokat is kezdeményeznék.

Kolompár Orbán mérföldkőnek nevezte, hogy a cigányság a 2006-os parlamenti választások után ismét önálló listán indul egy választáson. Hozzátette, különösen nagy jelentősége van a mostani referendumnak, mert az Európai Parlamentben megjelenhet a roma közösség.

Kolompár Orbán üzent a nagy pártoknak: azt mondta nem lehet őket megállítani vagy megfélemlíteni, mert tudják mit akarnak: képviselni a romák érdekeit.

A lista vezetője Kis Zsolt, 21 éves, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. Tanulmányai mellett részt vesz a családi vállalkozásban és a magyar díjugrató válogatott tagja.

Azt mondta azért vállalta a jelölést, mert eljött az ideje, hogy a politikai életbe bevonják a cigány értelmiséget. Hozzátette, el kell érni, hogy a magyarok és a romák békében és bizalomban élhessenek egymás mellett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kolompár a sikkasztási ügyérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kolompár a kiskunlacházi támadásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást