Orbán Viktor vezeti a népszerűségi listát

Infostart
2009. május 12. 08:50
A Szonda Ipsos legfrissebb kutatása alapján Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Sólyom László államfő vezeti a politikusok népszerűségi listáját. A közvélemény-kutató április 18-a és 26-a között 1500 ember megkérdezésével készített felméréséből az is jól látható, hogy a kormányválság jelentősen rontott a szocialista politikusok megítélésén.

A Fidesz elnöke legutóbb tavaly novemberben állt a politikusi rokonszenvlista élén. Pártja körében nagy a támogatottsága, de a többi politikai csoportban kifejezetten elutasított személyiség.

Sólyom László megítélése nem annyira végletes, mint a Fidesz elnökéé; mindkettőjüknek 44 pontja van.

A harmadik helyen Szili Katalin házelnök áll 42 ponttal, őket Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti listavezetője és Gráf József földművelésügyi miniszter követi 39-39 ponttal.

Bajnai Gordon kormányfő megítélése is jelentősen változott március óta, amikor közepes értékelést kapott a szocialista párt támogatóitól, ezúttal viszont az MSZP híveinek körében a legkedveltebb politikusok egyike.

Az új kormányfő szinte berobbant a köztudatba, miniszteri időszakában 60 százalék körüli volt az ismertsége, most pedig az egyik legmagasabb, 88 százalék.