Jövő pénteken lesz a vasutassztrájk

Infostart
2009. április 28. 16:51
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete az április 30-ra meghirdetett sztrájkját a csütörtöki középiskolai ballagások miatt május 8-ra, jövő péntekre helyezi át - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke, aki arról is beszélt, hogy másfél év után megállapodtak a még elégséges szolgáltatásokról.

A középiskolai és szülői szervezetek kérésére a sztrájk nem csütörtökön a ballagásokkal egy időben lesz, hanem május 8-án 0-18 óráig - mondta a VDSZSZ elnöke. Gaskó István hozzátette: a sztrájk jövő héten pénteken is olyan intenzív lesz, mintha most csütörtökön lett volna.

"A sztrájk erőteljes lesz, mert a választmány úgy látja, hogy a Bajnai-kormány megszorító intézkedései elfogadhatatlanok." - mondta Gaskó István, majd hozzátette, hogy a kormány tervei között szerepel az utazások állami támogatásának csökkentése és a vasutasok kedvezményeinek megrövidítése.

Ezzel kapcsolatban a VDSZSZ elnöke arról számolt be, hogy pénteken megállapodtak a kormány képviselőjével arról, hogy 2009-ben nem kerül sor ezekre az intézkedésekre. A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy másfél év után újra megállapodtak a még elégséges szolgáltatásokról a MÁV-Start vezetőivel, így várhatóan 404 vonat közlekedik majd.

"A megállapodás még április 30-ra van megkötve, azt reméljük, hogy ebből a megállapodásból kiindulva a jövőben is elérhető távolságba kerül a még elégséges szolgáltatások megkötése." - mondta Gaskó István.

Kiemelte, hogy a szakszervezet továbbra is fontosnak tartja korábbi követeléseit - a többi között hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből - de jövő héten pénteken hangsúlyosan a Bajnai-kormány megszorításai miatt sztrájkolnak.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást