Nem kap segélyt, aki egészséges, de nem dolgozik

Infostart
2009. április 21. 10:57
Ezentúl nem kap szociális segélyt Hódmezővásárhelyen az, aki egészséges, mégsem vállalja el az önkormányzat által felkínált munkát. Erről döntött a Csongrád megyei város közgyűlése - tájékoztatta az InfoRádiót Lázár János polgármester. A fideszes országgyűlési képviselő utasította az oktatási intézményeket, hogy bocsássák el a nyugdíjas dolgozókat, és vegyenek fel fiatalokat a helyükre.

Hódmezővásárhelyen 2009 január és március között fölmérték az összes segélyezett helyzetét - 830 emberről van szó, akikről teljes egészségügyi és környezettanulmány készült. 110-en vannak, akik tartósan szociális segélyezettek maradnak, mivel betöltötték az 55. életévüket. A többiek azonban, ha az egészségük engedi, kénytelenek lesznek munkát vállalni, különben nem kapnak semmiféle szociális támogatást - vázolta fel az InfoRádiónak a helyzetet Lázár János, a város polgármestere.

Mint mondta, fölajánlották az érintetteknek a közhasznú munka lehetőségét, de nem túl kedvezőek a tapasztalataik. Az egyik lehetőséggel - parkgondozási, településtisztasági feladatokkal - 192 embert kerestek meg, de közülük csak 43-an vállalták a munkát, holott 160-an alkalmasak lettek volna rá, és 75 ezer forint járt érte.

Ha valaki jó iparosember, festő, lakatos, akkor a városházi építőipari cégeknél is lenne lehetősége dolgozni - tette hozzá a polgármester.

Mint mondta, a város mindent elkövet annak érdekében, hogy semmiféle többlettámogatást ne kapjanak sem az önkormányzattól, sem az államtól azok, akik nem vállalták a munkát. Leszögezte: ez a szabályozás teljes egészében megfelel a jogszabályoknak.

Szerencsére ősszel már a kormány is tett lépéseket a szociális segély folyósításának szigorítása érdekében - fűzte hozzá Lázár János, de vannak olyan támogatások is, amelyekről a város maga dönt.

A politikus kijelentette: nem hiszi, hogy ma lehetne szociális segélyt adni annak, aki tudna, csak nem akar dolgozni, miközben egyre többen veszítik el a munkahelyüket.

Hódmezővásárhely másik intézkedése, hogy mivel az iskolák több száz nyugdíjas tanárt foglalkoztatnak, de rengeteg a fiatal, pályakezdő, munkanélküli pedagógus, ezért azt kérték az intézményektől, hogy köszönjenek el a nyugdíjas korú kollégáktól, és vegyenek fel fiatalokat a helyükre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást