Szakad az SZDSZ-frakció a Bajnai-kormány miatt?

Infostart
2009. április 16. 12:47
Az SZDSZ-frakció csütörtök délutáni ülésén a Hírszerző információi szerint napirendre kerül annak a három képviselőnek a kizárása, akik az Országgyűlésben kedden nem szavazták meg a Gyurcsány Ferencet Bajnai Gordonra cserélő konstruktív bizalmatlansági indítványt.

Kizárhatja soraiból az SZDSZ-frakció azt a három képviselőt - Béki Gabriellát, Gulyás Józsefet és Velkey Gábort -, akik kedden az Országgyűlésben nemmel szavaztak a Gyurcsány Ferencet Bajnai Gordonra cserélő konstruktív bizalmatlansági indítványra. A Hírszerző úgy tudja, a kizárást Hankó-Faragó Miklós a frakció alapszabályának betartásáért felelős bizottság tagjaként kezdeményezte. A kérdés már a csütörtök délutáni frakcióülésen napirendre kerülhet, ha az indítványhoz még négy képviselő csatlakozik.

A párt parlamenti frakcióvezetője, Kóka János szerint "a kérdés tárgyalását a keddi szavazáson túl az is indokolja, hogy Gulyás József a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen ismét a frakció döntésével szemben szavazott, amelynek eredményeképpen a bizottság elutasította a meghallgatott miniszterjelöltet". A Hírszerző ugyanakkor úgy tudja: az SZDSZ-frakció nem hozott olyan döntést, amely a bizottságokban helyet foglaló képviselőit Bajnai Gordon miniszterjelöltjeinek támogatására kötelezte volna.

A szerdai meghallgatáson a nemzetbiztonsági bizottság nem támogatta Ficsor Ádám, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter kinevezését: a szabad demokrata Gulyás József tartózkodása mellett öt kormánypárti képviselő támogatta jelöltségét, öt ellenzéki pedig ellenezte azt. Az SZDSZ-es politikus az ülés után közölte: bár pártja támogatta a Bajnai Gordon vezetésével felálló válságkezelő kormányt, ez a támogatás nem vonatkozik minden, az új miniszterelnök által felvetett személyi és tartalmi kérdésre.

A Hírszerző megkereste Hankó-Faragó Miklóst is, aki kijelentette: nem ő kezdeményezte a három frakciótag kizárását. "A keddi frakcióülésen kezdődött egy vita arról, hogy bár az SZDSZ minden döntéshozó testülete amellett foglalt állást, hogy támogatni fogjuk a megalakuló új kormányt, a három érintett képviselő mégsem tartja magát ehhez. Ennek a vitának nyilvánvalóan lesz folytatása" - mondta.

Az internetes híroldal szerint ugyanakkor Hankó-Faragó Miklós egy Kóka Jánosnak írt levelében konkrétan kezdeményezte a kizárás napirendre vételét. "A frakció tagjaként, és a frakció alapszabályának betartását biztosítani hivatott bizottság tagjaként (is) kezdeményezem, hogy az Alapszabály 2. § (6) bekezdésében foglaltak alapján vizsgáljuk meg az érintettek kizárásának lehetőségét! Ha ezen írásbeli kezdeményezésemhez további négy frakciótag csatlakozik, akkor az ügyet napirendre kell venni az ülésen" - írta a képviselő.