Medián: Fidesz - MSZP 70:18

Infostart
2009. április 15. 18:16
A kormányválság növelte a Fidesz-szavazók lelkesedését, és elbizonytalanította a kormánypártiakat - röviden így foglalható össze a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltté válását követő napokban készült Medián-felmérés eredménye, amelyet a HVG internetes kiadása közölt.

A választópolgárok közel fele már Gyurcsány Ferenc lemondását megelőzően is az előrehozott választást tartotta volna a legjobb megoldásnak, közvetlenül Bajnai parlamenti megválasztása előtt pedig már 54 százalék volt az arányuk - derül ki a hvg.hu-n közölt felmérésből.

51-ről 47 százalékra csökkent viszont azoknak az aránya, akik részt is vennének egy "most vasárnapi" választáson. A visszaesés leginkább az MSZP-szavazók elbizonytalanodásából következik, közülük csak minden második mondta biztosra a részvételét. A Fidesz-szavazók háromnegyede viszont biztosan elmenne szavazni.

A választani tudó "biztos" szavazók körében a Fidesz soha nem látott fölényre tett szert. A legnagyobb ellenzéki pártot az összes megkérdezettek 44, a biztos szavazók 70 százaléka támogatja. Ugyanez az MSZP esetében 15, illetve 18 százalék.

Az előző hónap tendenciáját követve a Fidesz vezérkarához tartozók kivételével szinte minden politikus megítélése romlott, így Orbán Viktor került az élre a népszerűségi listán. Õt Sólyom László, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor, Varga Mihály és Szili Katalin követi.

Az új kormányfő ott kezdi, ahol az elődje abbahagyta: ismertsége erőteljesen emelkedett, de az őt ismerőknek - a két hónappal ezelőtti 28-cal szemben - csak a 18 százaléka látja szívesen fontos politikai szerepben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást