Itt az MSZP hírgyára - változik a szocialista harcmodor

Infostart
2009. április 15. 05:50
A sikeres politika egyenlő a sikeres kommunikációval - adja ki a jelszót Lendvai Ildikó az általa irányított párt honlapjának nyilatkozva. Az új elnök megfogalmazza: pártja honlapját a közvéleményt formáló hírgyárrá kell alakítani. A teljes összeomlástól csak a hatékonyabb kommunikáció mentheti meg az MSZP-t - vélekedik Lendvai.

"Sok jó hagyománya van a szocialista pártnak. Az egyik legjobb ezek közül - amit még az ellenségeink is elismernek -, hogy a bajban összezárunk" - nyilatkozta Lendvai Ildikó a szocialista párt honlapján megjelent interjúban.

A párt fontos része a kommunikáció
 
Az új pártelnök elárulja a titkot, mit is jelent a gyakorlatban az összezárás? Mint mondja: természetesen nem ezerféle nézőpontot. Lendvai szerint "a kommunikáció, a párttagság és a frakció együttműködésére van szükség."

A kommunikáció bizony csak kritikát kap a baloldali emberek részéről, s valljuk be: jogosan - szegeződik a kérdésnek álcázott kritika az új pártelnöknek, aki korábban is meghatározta az MSZP és a nyilvánosság kapcsolatát.

"A költségvetési deficitet kikínlódtuk/kikínlódjuk"

Lendvai Ildikó önkritikát gyakorol. Korábban azt hitte, a kommunikáció csak szép csomagolás, de ma meggyőződéssel vallja, "hogy a kommunikáció maga a politika, vagyis kapcsolattartás az emberekkel, beszélgetés az országgal. Hiszem, hogy a mi fő deficitünk nem annyira a költségvetésben keresendő - azt valahogy kikínlódtuk/kikínlódjuk. A mi deficitünk elsősorban a felnőtt, értelmes beszéd hiányában rejlik."

Kommunikációban soha nem voltunk erősek, és most még az is összedőlhet, amiben erősek vagyunk, ha nem leszünk tudatosabbak - adta ki a vészjelzést a pártelnök.

Az összedőlés elleni stratégia

Lendvai Ildikónak határozott kommunikációs, azaz politikai stratégiája van. Ennek lényege, hogy a jövőben a párt nem csak egyszerűen megjelenik, és elhangzik a szocialista álláspont. Minden alapszervezetnek szélesebb értelemben vett kommunikációs felelőse lesz, "aki nemcsak a helyi sajtóval tartja a kapcsolatot, hanem a civilekkel, a többi párttal, a közvélemény-formáló emberekkel, akikkel rendszeres fórumokon találkozik, és kellő érvrendszerrel felvértezve, ha kell, vitatkozva közvetíti a párt elképzeléseit, ismerteti a megvalósított terveket."

Lendvai szerint ki kell alakítani a helyi szóvivők láncolatát, amely "láncolat minden egyes tagja tudja, mit tervez a kormány, a frakció, a pártvezetés, és azt is, hogy helyben mit mondanak az emberek". Mint a pártelnök megfogalmazta: nagy szerencse, hogy vannak eszközei a napi működésnek: az mszp.hu, és a kapcsolat.hu.

A párt honlapja az egész népet fogja tanítani

Az mszp.hu felvetése szerint a párt két honlapja nem azt a funkciót tölti be, amit kellene. A hírközlő szerveknek az mszp.hu-ra hivatkozva kellene a szocialista párttal kapcsolatos információkat közölniük - vélekedik a honlap interjúkészítője.

Lendvai Ildikó a fentiekkel egyetért és azt tervezi, "hogy az mszp.hu-ból közvélemény-formáló hírgyárat alakítsunk ki. Mellette legyen egy vezető szóvivőnk, akivel azonban nem kell azonosat mondaniuk a helyi szóvivőknek, hiszen a mienk nem papagájkommandó lesz. A tanulság az elmúlt időszakból mindenképpen az, hogy nem várható el, hogy mindenki éppen azt olvassa, hallgassa, ahol mi nyilatkozunk."

Békesi László, a főkommunikátor
 
Az MSZP honlapjának munkatársa újabb "kérdést" szegez az MSZP elnökének: "Olyan embereknek kellene magyarázni a most következő változások okait, várható eredményeit, akik ezt olyan szinten képesek tenni, mint mondjuk Békesi László, aki az iskolázatlan, vagy a nagyon humán érdeklődésű ember számára is érthetően fogalmaznak."
 
Lendvai Ildikó ismételten rácsodálkozik: "Már megint egyformán gondoljuk. Olyan időket élünk, amikor a gazdaság számai valóban a hétköznapi ember bőrére mennek, tehát az ő szintjükön kell ezekről beszélni. Hiszen nyugdíjakról, családi pótlékról, munkahelyekről - az ő mindennapi életükről van szó."