Letette az esküt Magyarország új miniszterelnöke - a nap hírei

Infostart
2009. április 14. 21:35
Miniszterelnökké választotta a parlament Bajnai Gordont. Hét új miniszter lesz a következő, szocialista kormányban. Vasutassztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete április végére.
Letette az esküt az új miniszterelnök

Megszavazta az Országgyűlés a Gyurcsány Ferenc kormányfővel szembeni konstruktív bizalmatlansági indítványt, és Bajnai Gordon miniszterelnökké választását tartalmazó határozati javaslatot. A döntést 204 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett hozták meg. A Fidesz és a KDNP képviselői nem szavaztak. A voksolás után Bajnai Gordon letette a miniszterelnöki esküt. A politikus - kormányfő-jelöltként elmondott beszédében - közölte: még a héten megtartja első ülését az új kabinet. Bajnai Gordon nem ismertette programja részleteit, csak annyit közölt: ezen a héten nyilvánosságra hozza azokat. Hangsúlyozta: a tervezetnek négy fő célja van: az azonnali válságkezelő lépések megtétele, az egyensúly visszaállítása, a gazdasági növekedés újbóli beindítása és a bizalom visszaszerzése. A Bajnai-kormányban 7 új miniszter lesz, 6 tárcavezető pedig folytathatja munkáját. Az új kormány tagjai 15 százalékkal kevesebbet fognak keresni, mint elődeik.

Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó a miniszterelnök-jelölt beszéde után azt mondta: bízik abban, hogy az ellenzéknek lesz olyan része, amely legalább megnézi az új kormány javaslatait, mielőtt igent vagy nemet mond azokra. A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor szerint a mostani helyzetben csak egy új választás jelenthet megoldást. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke felolvasta az Országházzal szemben lévő Alkotmány utcában tüntető Civil Összefogás Fórum petícióját, amelyben a parlament feloszlatását és az előrehozott választások kiírását követelik. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt mondta: a jelenlegi helyzetben gyors döntésekre van szükség, így egy új kormány mielőbbi megalakulása a legjobb megoldás. Később az Országgyűlés elutasította a parlament feloszlatásáról szóló, a Fidesz-KDNP frakciószövetség által benyújtott javaslat tárgysorozatba vételét.

Összecsapások a fővárosban


Legalább 25 ember - 15 rendőr és 10 civil - sérült meg a kormányellenes tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban Budapesten. Délután az Alkotmány utcában és a Vértanúk terén a rendőrök könnygázt is bevetettek, miután mindkét helyszínen a tiltakozók egy csoportja megdobálta őket, és megbontották a kordonokat. A Civil Összefogás Fórum nagygyűlése az Alkotmány utcában békésen zajlott; később a tömeg egy része a Sándor-palotához vonult. Egy képviselőjük petíciót juttatott el Sólyom László köztársasági elnöknek, amelyben előre hozott választások kiírását követelik.

Népszavazás lesz

Elrendelte az Országgyűlés a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás kiírását. A referendum időpontját Sólyom László köztársasági elnök határozza meg. A szavazás után Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: pártja önálló indítványt nyújt be a képviselői költségtérítések rendezésére, hogy ne kelljen milliárdokat költeni népszavazásra.

Szollár váltja Daróczit?


A távirati iroda értesülése szerint Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője lehet az új kormányszóvivő Budai Bernadett mellett. Daróczi Dávid a múlt héten jelentette be, hogy távozik a kormányszóvivői posztról, és a továbbiakban a magánszférában folytatja tevékenységét.Újabb vasutassztrájk jöhet

Sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete április végére, a megszorító intézkedések elleni tiltakozásul - jelentette be a VDSZSZ elnöke. Gaskó István közölte: a sztrájkbizottság döntése szerint a munkabeszüntetés április 30-án 0 órától este 6 óráig tart. Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője a bejelentésre reagálva azt mondta: a vasúttársaság bízik abban, hogy sikerül a meghirdetett időpontig a vitás kérdéseket rendezni.

Megállapodás a hitelekért


Újabb megállapodást kötött a Pénzügyminisztérium a bankok hitelezési aktivitásának fenntartásáért és bővítéséért. A tárca közleménye szerint az állam két részletben, négy devizanemben, euróban, fontban, dollárban és jenben, mintegy 170 milliárd forint értékű hitelt nyújt a Magyar Fejlesztési Banknak.

Pakol a Bamco

A 4-es metró alagútjának továbbépítésére szólította fel az alagutat fúró Bamco konzorciumot a Főpolgármesteri Kabinet, valamint a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A beruházó szerint jogszerűtlen az újabb leállás. A DBR közölte: ha a francia kivitelező nem változtat álláspontján, más cég építi meg az alagutat, de a BKV saját hatáskörében is megteheti ezt. Mint hangsúlyozzák: a kivitelezőnek a szerződésben foglaltak szerint minden eszközét ott kell hagynia, és szabályszerűen át kell adnia a munkát a következő vállalkozónak, vagy a DBR-nek. A metró projektigazgatóság szerint szerződésszegés esetén várhatóan hosszú pereskedés kezdődik majd a Bamco és a BKV között. A Bamco ma függesztette fel ismét az alagútépítést. A konzorcium csaknem 35 milliárd forintos többletkövetelést nyújtott be a DBR-nek, amely ezt az igényt nem tartja jogosnak.

Elfogatóparancsa a volt kormányfő ellen

Elfogatóparancsot adott ki egy bangkoki bíróság a száműzetésben élő Thakszin Sinavatra volt thaiföldi kormányfő és több támogatója ellen. A hatóságok a közrend megzavarásával, erőszakkal való fenyegetéssel és engedély nélküli tüntetések szervezésével gyanúsítják őket. A kormányellenes tüntetések vezetői közül négyen önként jelentkeztek a hatóságoknál, miután tegnap este a biztonsági erők körülzárták a tiltakozókat. Az előző két napi összecsapásokban ketten meghaltak és több mint 120-an sebesültek meg.