A pokolgépnél is veszélyesebb fegyver az élelmiszer-terrorizmus

Infostart
2009. április 9. 13:08
Az élelmiszer-terrorizmus félelmetesebb fegyver, mint a pokolgép - hangzott el a témában rendezett konferencián. Az országos főállatorvos szerint a bioterroristák ellen is az elrettentés a leghatásosabb módszer.

Az élelmiszer-terrorizmus valós fenyegetés, az élelmiszerlánc valamelyik pontján esetlegesen tudatosan történő szennyezésnek rövid idő alatt globális következményei lehetnek - mondta egy konferencián a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója. Szeitzné Szabó Mária közölte: pillanatnyilag nincs ilyen fenyegetés, de tény, hogy az élelmiszer-terrorizmus félelmetesebb fegyver, mint a pokolgép.

Az országos főállatorvos arról beszélt, hogy a bioterroristáknak olyan országok is áldozatul eshetnek, amelyek eredetileg nem is voltak célpontok. Süth Miklós szerint ma már létezik verbális terrorizmus is. Felidézte, hogy a madárinfluenza-járvány idején a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium is kapott névtelen levelet, amelynek írója azt állította, hogy a H5N1 vírussal fertőzte meg a hipermarketek baromfitermékeit. Ez természetesen nem volt igaz, de a terrorizmus fő célja teljesült: félelmet keltett, bizonytalanságot okozott. A szakállamtitkár szerint a bioterroristák ellen is az elrettentés a leghatásosabb módszer.

2001. szeptember 11-én új biztonságpolitikai időszámítás vette kezdetét - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorizmus új módszereket fejlesztett ki - ilyen például az élelmiszerek megmérgezése - és összekapcsolódott a szervezett bűnözéssel.

Az önkormányzati minisztérium kormányzati koordinációs bizottságának titkárságvezetője az Európai Unió tavaly decemberben elfogadott irányelvét ismertette, amely a kritikus infrastruktúrák - például az energiarendszer, az ivóvízellátás és az informatikai hálózatok - védelméről szól. Dzsupin Ottó rendőrezredes hozzátette: Magyarországon 2003 óta tart az erről szóló koncepció kialakítása, az ágazati konzultációk tavaly decemberben kezdődtek, a csomag várhatóan szeptember végére készül el.

A Rendőrségi Tudományos, Technológiai és Innovációs Tanács elnöke törvények módosítását - jellemzően szigorítását - sürgette. Kacziba Antal nyugalmazott rendőr-altábornagy szerint ugyanis újra kell definiálni a rendőrség és a vámhatóság élelmiszerbiztonsági feladatait. Megemlítette a termékhamisítást és az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélést szankcionáló törvényt, kijelentve, hogy a felderítési mutatók nem túl jók, a kiszabott büntetések pedig nem elegendőek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Süth Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szeitzné Szabó Mária
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást