Az MSZP megyei elnökei Lendvait szeretnék pártelnöknek

InfoRádió / MTI
2009. március 31. 13:34
Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy nem kíván pártelnök lenni - tudta meg a megyei elnökök és a pártvezetés kedd délelőtti megbeszélését követően az MTI.

A tanácskozáson az MTI értesülései szerint a megyei elnökök döntően azt támogatják - bár erről nem szavaztak -, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető legyen az MSZP új, átmeneti elnöke. Az információk szerint Lendvai Ildikó egyelőre nem hajlik a felkérésre, szívesebben folytatná a frakció élén a munkát.

Tiszta helyzetre, a kongresszusra kiérlelt álláspontra, egy jelöltre van szükség - mondták többen az MTI-nek.

A hét végén még Kiss Péter alelnök, vagy Szekeres Imre elnökhelyettes pártelnökké választása merült fel.

Mielőtt felvetődött volna a frakcióvezető neve, többen azt szorgalmazták, hogy szimbolikus figuraként Vitányi Ivánt válasszák meg pártelnöknek, de ezt a megoldást elvetették.

Az MTI értesülései szerint Gyurcsány Ferenc nem kíván semmiféle tisztséget vállalni a jövőben, legfeljebb a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját töltené be.

A hét vége előtt a megyei elnökök még újból tanácskoznak, csütörtökön a választmány ülésezik és hívja össze a vasárnapi kongresszust.

Jelöltté az eddig ismert módokon válhat valaki: el kell nyernie a jelölő bizottságban a megfelelő támogatást, illetve a kongresszuson a küldöttek egyharmadának támogatását. A megválasztáshoz pedig a küldöttek felének támogatása szükséges.