Gyorsan intézkedő kormányt ígér a miniszterelnök-jelölt - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. március 30. 21:07
A kormányfő-jelölt szerint mindenkitől áldozatot követel majd a válságkezelő program megvalósítása, de - mint mondta - meg lesz az eredménye. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltként tett első nyilatkozatában a Parlamentben hangsúlyozta: azonnali intézkedésekre van szükség, nem lehet tovább halogatni az állam működtetésében szükséges gyökeres változtatásokat.

A politikus úgy vélte: ha programját következetesen és politikai vitáktól mentesen megvalósítják, akkor belátható időn belül visszatérhet a Magyarország iránti bizalom. Hangsúlyozta: egyeztetést kezdeményez a válságkezelés érdekében a parlamenti pártokkal, valamint a szakmai szervezetekkel, és pártállástól függetlenül együttműködésre törekszik azokkal, akik meg akarják és meg tudják oldani a gazdasági problémákat.

A Fidesz szerint Bajnai Gordon személyében olyan miniszterelnök-jelöltet talált az MSZP és az SZDSZ, aki aktívan részt vett az elmúlt három év kormányzati semmittevésében. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta: illegitimnek tartják, és nem tárgyalnak a most formálódó kormánnyal és a mögötte álló MSZP-SZDSZ koalícióval.

Az Index értesülése szerint Bajnai Gordon 600 milliárd forinttal csökkentené a szociális és nyugdíjkiadásokat; egyebek mellett megszűnne a gázár- és a távhő-támogatás, a gyed pedig csak a gyermek egy éves koráig járna.

Újabb leminősítéstől tartanak az elemzők

További leminősítésekre számítanak az elemzők, ha nem jön létre gyorsan egy hatékony, hosszú távon is jó programmal rendelkező kormány Magyarországon. A szakértők azután beszéltek erről, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt mondta: a hitelminősítő a vártnál mélyebb recesszióval indokolta a döntést, valamint azzal, hogy a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiánycél tartásához további intézkedésekre lesz szükség. Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint a piac határozott programot vár az új kormánytól.

Elvi igen az újabb apksi blokkra

Elvi hozzájárulását adta az Országgyűlés a paksi atomerőmű bővítésének előkészítéséhez. Az erről szóló határozati javaslatot 330 igen, 6 nem és 10 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. Az indokolás szerint a beruházás előkészítéséhez minimum 5 év, megvalósításához pedig a műszaki tervezést követően 6 év szükséges. A dokumentumban azt írták, hogy a magyar társadalom pozitívan ítéli meg az atomerőművet; a lakosság 73 százaléka egyetért a paksi létesítmény működésével. Korábban az Energia Klub nevű civil szervezet közölte: az Alkotmánybírósághoz fordul, ha az Országgyűlés hozzájárulását adja az atomerőmű bővítésének előkészítéséhez, mert a javaslatot politikailag, energetikailag és jogilag is elfogadhatatlannak tartják.

Ismét drágul az üzemanyag

Bruttó 6 forinttal drágul a 95-ös benzin és a gázolaj szerdán. A MOL legutóbb egy hete emelte az üzemanyagárakat bruttó 3 forinttal. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: az áremelésben szerepet játszott a forint gyengülése is, de főleg a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárának változása indokolja. Takács Szabolcs közölte: dollárban számítva 4 és fél, míg forintban 7 és fél százalékos volt a drágulás az elmúlt héten. Hozzátette a mostani árváltozással a benzin átlagára 265, a gázolajé 260 forint körül alakul, de a kutaknál 10-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok.

Orosz tulajdonos a MOL-ban

Eladta a MOL-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegaznak az OMV. Az osztrák olajtársaság közleménye szerint az ügylet értéke 1,4 milliárd euró, ami 19.212 forintos részvényárat jelent, miközben a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt héten 10 ezer forint körüli áron cseréltek gazdát a magyar olajtársaság papírjai. Az OMV közölte: az ügyletre azért volt szükség, mert az Európai Unió nem támogatta a MOL felvásárlását.

Leltár a növényzeti örökségről

Elkészítették Magyarország természetes növényzeti örökségének első tudományos igényű leltárát a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutató Intézetének szakértői. Az intézet igazgatója elmondta: a fogyasztói társadalom fejlődésével egyre nagyobb ütemben csökken a fajok sokszínűsége, és a negatív következmények felismerésével Európa sok országában nőtt az igény az aktuális növényzet feltérképezése iránt. Török Katalin közölte: a MÉTA nevű leltár a világ 3. legnagyobb terepbotanikai adatbázisa, hasonló eddig csak Csehországban és Spanyolországban készült. Az adatbázis az interneten a www.novenyzetiterkep.hu oldalon érhető el.