Bajnait is elutasítja az SZDSZ?

Infostart
2009. március 28. 23:47
Az SZDSZ ügyvivő testületének 13 tagjából heten kizárták, hogy megszavazzák Bajnai Gordont, aki meg nem erősített hírek szerint az MSZP új miniszterelnök-jelöltje - értesült az Index.

Bár a hivatalosan megerősített információk szerint informális megbeszélést tartott az SZDSZ a párt székházában a miniszterelnök jelölése kapcsán kialakult helyzetről, sajtóértesülések szerint a  vezérkar éjszaka ismét összeült.

Az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre elment a kormány Andrássy úti vendégházába, és várták a liberálisokat, de az SZDSZ-esek nem mentek oda, mivel az ügyvivői testületi ülésen kell megvitatniuk, hogy tudják-e támogatni valamelyik MSZP-s jelöltet. Új kormányfő-aspiránst hivatalosan nem neveztek meg szombaton, de az értesülések arról szóltak, a szocialisták elnöksége és a megyei elnökök abban állapodtak meg, hogy Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert jelölik kormányfőjelöltnek, majd a későbbi - szintén meg nem erősített - információk szerint az MSZP frakcióülésén Gráf József agrárminiszter jelölését is támogatták, noha a tárcavezető szombaton közölte, egy, a közgazdaságtanban jártas szakértőre van szükség az új kabinet élén.

Gyurcsány Ferenc szombaton arról nem nyilatkozott, hogy Bajnai Gordon lesz-e a kormányfőjelölt, de azt mondta, biztosítani tudják a többséget az új jelöltnek. Hozzátette: konzultálniuk kell még másokkal, és egymással is, de a következő 12 órában ki fog derülni, ki a jelölt. Bajnai Gordon sem erősítette meg, hogy ő a miniszterelnök-jelölt. "Majd kiderül" - közölte.

Az Index szombat késő esti információi szerint az SZDSZ ügyvivői testületében többségben vannak azok, akik nem támogatják Bajnai jelölését.

Győri Krisztina, az SZDSZ sajtófőnöke annyit közölt: szombaton már nem tartanak egyeztetést a szocialistákkal, vasárnap viszont összeül a párt ügyvivői testülete és frakciója.