Surányi nem tekinthető miniszterelnök-jelöltnek

Infostart
2009. március 26. 14:28
Surányi György, akit az MSZP és SZDSZ is támogatott volna, nem tekinthető miniszterelnök-jelöltnek - a Népszabadság internetes kiadásának nyilatkozva azt mondta: ez szerdai nyilatkozatából egyértelműen következik. A volt jegybankelnök szerdán azt mondta: csak akkor lesz miniszterelnök, ha az összes párt támogatja valamelyest. A Fidesz azonban előrehozott választást akar, így nem támogatja a szocialisták jelöltjét.

A tenyek.hu, valamint az atv.hu egyaránt úgy értesült, hogy Surányi György nem vállalja a miniszterelnökséget. Az MSZP viszont továbbra sem akar előre hozott választást.

Az atv.hu értesülése szerint Surányi György a Fidesz támogatásának hiánya miatt nem vállalja a felkérést.

Surányi György a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: végtelenül megtisztelőnek és - a felelősséggel tisztában lévén - egyben súlyosan nyomasztónak tartja, hogy a neve egyáltalán szóba került miniszterelnök-jelöltként.

Új választás nélkül, új keretek között a pártokhoz nem szorosan kötődő, noha tőlük nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását. Ez a támogatás nyilvánvalóan nem alakult ki, ezért - mondta Surányi György - ő nem is tekinthető jelöltnek.

Az MSZP továbbra is a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal történő kormányváltásra keresi a megoldást. Ezt erősíti, hogy szedán Fodor Gábor azt nyilatkozta: az SZDSZ adott esetben más ember támogatását is megfontolja, vagyis nem kizárólag Surányi Györgyben gondolkoznak.

Az MSZP elnöksége Glatz Ferenccel és Vértes Andrással együtt javasolta miniszterelnök-jelöltként javasolta a pénzügyi szakembert kedden.