Még nem kezdték meg a népligeti azbesztes épületek bontását

Infostart
2009. március 26. 12:56
Egyelőre nem bontottak meg a népligeti buszpályaudvar közelében lévő építkezés kivitelezője azokat az épületrészeket, amelyek nagy mennyiségű azbesztet tartalmaznak - mondta az InfoRádióban a ferencvárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke azt követően, hogy bejárta a helyszínt.

Helyszíni bejárást tartott a ferencvárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottsága a bontás alatt álló egykori laktanya területén - tájékoztatott a bizottság elnöke. Hidasi Gábor az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: a kivitelező cég nem bontotta meg azokat az azbesztelemeket, melyek károsak lehetnek a környezetre és az emberi szervezetre, így nincs nagyobb azbesztszennyezettség a levegőben, mint ami az elmúlt harminc évben volt, az épületek ugyanis azóta állnak.

Hidasi Gábor hozzátette: az azbesztet tartalmazó épületrészeket fóliával takarták le, a kerület építésügyi hatósága azonban környezetvédelmi szakembereket kér fel a szükséges vizsgálatok elvégzésére.

A hatóságok azt is ellenőrizni fogják, szakszerűen zajlik-e az épület bontása, amely nagyjából másfél hónapot vehet igénybe.

A Levegő Munkacsoport szerint a komplexumnak legalább az egyik épülete jelentős mennyiségű azbesztet tartalmaz, és a terület tulajdonosa, amely az épület homlokzatát nagy felületen megbontotta, tud is erről, de késlekedik az eltávolításával. Ráadásul nem is zárta el légmentesen, hogy ne kerüljön a levegőbe az azbeszt. A Levegő Munkacsoport feljelentést akar tenni ismeretlen tettes ellen.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást