Képriport: így tüntettek a rendőri fellépés ellen

InfoRádió / MTI
2009. március 22. 10:20
Fáklyás felvonulással tiltakozott mintegy háromszáz tüntető szombaton este Budapesten az ellen, hogy március 15-én egy demonstrációt követően könnygázzal fújták le a rendőrök Morvai Krisztinát, aki a tervek szerint Jobbik európai parlamenti választási listavezetője lesz.

A rendőri intézkedés miatti felvonulás a Parlament elől indult, ahol korábban új választások kiírását követelték az egybegyűltek, majd transzparensekkel, nemzetiszínű és árpádsávos zászlókkal az

Alkotmány utcán a Batthyányi örökmécseshez, onnan a Szent István Bazilikához, majd a Zrínyi és a Nádor utca kereszteződéséhez vonultak, felidézve, hogy a nemzeti ünnepen a Szent István térről a rendőrök által kiszorított demonstrálók ezen az útvonalon haladtak, amikor könnygázt fújtak rájuk a rendőrök.

A vonulás közben "ÁVH", "Gyurcsány takarodj!" és "Ébresztő!" szavakat skandálták, és Morvai Krisztina fotóját emelték a magasba. A Zrínyi utcánál a fáklyás felvonulók rendőri sorfalba ütköztek, így nem vonulhattak a József Attila utcához, ahol az incidens történt vasárnap este.

A megmozdulást szervező Gonda László a demonstrációt este kilenc körül befejezettnek nyilvánította, majd a háromszáz fős tömeg szétszéledt, egy részük a Vértanúk terére vonult, ahol a rendőröket szidalmazták és új választásokat követeltek.

Morvai Krisztina kedden "politikai merényletnek" tartotta az ellene és az akkori demonstráción részt vevők ellen irányult rendőri intézkedést, és közölte: feljelenti a rendőrséget, a rendészeti minisztert és a kormányfőt is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint az intézkedés törvényes és jogszerű volt. Este negyed tízre a Parlamenthez közeli tér teljesen kiürült.