Ma szűnik meg az MDF-frakció

Infostart
2009. március 20. 06:45
Ma szűnik meg az MDF országgyűlési frakciója. Az ellenzéki párt meglévő képviselői függetlenként dolgoznak tovább a parlamentben, és felkészültek arra is, hogy a politikai befolyásuk jelentősen csökken. Felvetődött, hogy a független Császár Antal mentheti meg a képviselőcsoportot. Herényi Károly frakcióvezető viszont két napon belül ellent mondott saját magának azzal kapcsolatban, hogy megkeresték-e a képviselőt.

Hétfőn lépett ki az MDF országgyűlési képviselőcsoportjából Csáky András, így a frakció létszáma 10 fő alá csökkent.

A képviselő a sokadik MDF-es politikus volt, aki tiltakozott a párt európai parlamenti listája és annak vezetője, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter ellen.

A Házszabály értelmében 10-nél kevesebb képviselővel nem működhet frakció, így az Országgyűlés elnöke a csütörtöki házbizottsági ülés után bejelentette: péntektől függetlenként dolgoznak tovább az eddigi MDF-es képviselők.

Az MDF már készült is erre. Ahogy legutóbb, Vas János kilépése után még Lengyel Zoltán átcsábításával meg tudták menteni a képviselőcsoportot, erre most állítólag kísérletet sem tettek.

Felvetődött viszont Császár Antal, volt fideszes képviselő neve, aki csak április vége után lehet bármely frakciónak a tagja. Herényi Károly frakcióvezető kedden az InfoRádiónak azt mondta, megkeresték Császár Antalt. "Császár Antal úr elvileg szóba jöhet, illetve részéről egy olyan megnyilvánulás birtokosai vagyunk, ami nem zárja ki ennek a lehetőségét" - mondta.

"Nem kézjegyekkel kommunikálunk"

A kérdésre, hogy beszéltek-e vele, azt válaszolta: "Miután nem kézjelekkel kommunikálunk, igen". "És mit kérdeztek, mit ígértek neki?" "Hát ez hadd legyen a mi titkunk" - felelte.

Császár Antal ez után az InfoRádiónak azt mondta, őt nem kereste meg az MDF.

Csütörtökön már maga Herényi Károly is óvatosabban fogalmazott. Kérdésünkre azt mondta, egyelőre nem időszerű a kérdés.

Az viszont időszerű, hogy az MDF-es képviselők hogyan tudnak ez után függetlenként dolgozni. Nem szólalhatnak fel napirend előtt, a vitákban nem állíthatnak vezérszónokot, és kevesebbszer szólalhatnak fel.

Megszűnnek a bizottsági helyeik is, ami Herényi Károly szerint azt jelenti, hogy jelentősen csökken a politikai befolyásuk.

A Házszabály úgy rendelkezik, hogy minden parlamenti képviselőnek egy bizottsági hely jár, de nem mindegy, hogy egy költségvetési Bizottságban vagy egy kisebb jelentőségűben van-e ez a hely. A gyakorlat az, hogy a független képviselők kisebb bizottságban kapnak helyet, ami csökkenti a parlamenti érdekérvényesítés lehetőségét.

Herényi Károly úgy tudja, hogy a Fidesz és az SZDSZ csütörtök délután már egyezkedett is egymással a felszabaduló bizottsági helyekről, minderről azonban ma ötpárti tanácskozást is tartanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást