Családi napközi: ha már nincs hely az óvodában vagy a bölcsiben

Infostart
2009. március 19. 21:30
Könnyítene a családi napközik létrehozásának feltételein a szociális és munkaügyi miniszter. Szűcs Erika szeretné, ha ez a gyermekmegőrzési forma a hátrányos helyzetű térségekben is elterjedne. Családi napközik jelenleg elsősorban Budapesten és környékén működnek, ahol a kevés bölcsődei és óvodai férőhely miatt van rájuk szükség.

Sok szülőnek kell szembesülnie azzal a problémával, hogy nem tudja elhelyezni a gyerekét bölcsődében vagy óvodában, mert már nincs férőhely, éppen ezért rengeteg édesanya nem tud állást vállalni.

Erre a problémára lehet megoldás a családi napközi: egy olyan gyermekmegőrzési forma, ahol a szülők havidíj ellenében családoknál helyezhetik napközbeni felügyeletre a gyereket. A bölcsődéhez és az óvodai ellátáshoz hasonlóan itt is biztosított az étkeztetés, mégpedig úgy, hogy a napközit üzemeltető család főz a gyerekekre.

Ahhoz, hogy valaki családi napközit üzemeltessen a házában, szigorú feltételeknek kell megfelelnie. A szociális és munkaügyi miniszter az InfoRádiónak elmondta: a minisztérium azt tervezi, hogy könnyít ezeken a feltételeken.

Szűcs Erika úgy véli: nem kellene az egészségügyi és szociális intézmények működési feltételeit ráerőltetni a családi napközis szolgáltatásra. Ésszerű működést kell biztosítani, és optimalizálni kell közegészségügyi szempontból ezeket a helyeket - tette hozzá Szűcs Erika, aki szerint például nem kell a napközit üzemeltető ház mellékhelyiségében külön WC a gyerekeknek és a felnőtteknek, ha azt rendszeresen fertőtlenítik.

A miniszter azonban hangsúlyozta: mint minden közszolgáltatást nyújtó intézményt, így a családi napköziket is rendszeresen ellenőrzik az érintett hatóságok, és annak, aki ilyen szolgáltatást akar indítani otthonában, előzetes képzésben kell részt vennie. Ez nem csupán vállalkozás, hanem közösségi szolgáltatás - tette hozzá.

Családi napközik többnyire Budapesten és környékén működnek, de Szűcs Erika elmondta: céljuk, hogy ez a gyermekfelügyeleti forma az ország több helyén is elterjedjen, főleg az olyan hátrányos helyzetű településeken, ahol az önkormányzatoknak nincs pénzük bölcsődét üzemeltetni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást