A befektetők másképp néznek Magyarországra

Infostart
2009. március 6. 06:45
Kezdenek különbséget tenni a befektetők Magyarország és a régió többi országa között, ennek is betudható, hogy az euró árfolyam csütörtökön 315 forint fölé emelkedett, a BUX-index pedig ötéves mélypontján járt - véli az Oriens pénzügyi tanácsadó vezető közgazdásza. Vojnits Tamás szerint kisebb a befektetői bizalom, emiatt a forint árfolyama akkor is romlik, amikor a régiós valuták árfolyama nem.

Már különbséget tesznek a befektetők Magyarország és a régió többi országa között - véli az Oriens vezető közgazdásza, aki azonban arra is rámutat: nem biztos, hogy mindez hosszú távon is így lesz.

Az azonban biztos, hogy a magyar gazdaságban lényeges változások nem történtek az elmúlt hónapokban, ehhez képest mégis zuhant a tőzsdeindex és a forint árfolyama is jelentősen romlott az elmúlt időszakban.

Hangsúlyozta: ha összevetjük hazánk és a térség többi államának jövedelemarányos adósságállományát, akkor a magyar messze a régiós átlag felett van, míg a gazdasági növekedésünkben rejlő potenciál jócskán alatta.

A devizatartalékaink pedig még most sem túl nagyok, annak ellenére, hogy ősszel nagy összegű nemzetközi hitelkerethez jutott az ország.

Fontossági sorrend

Válság idején elsődleges fontosságú a pénzügyi szektor stabilitása, ennek megingása ugyanis az egész gazdaságot magával ránthatja, és ennek a problémának a kiküszöbölése a legdrágább.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vojnits Tamás 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vojnits Tamás 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást