Az Alkotmánybírósághoz fordul az állampolgári jogok biztosa

InfoRádió / MTI
2009. március 5. 17:38
Alkotmánybírósához fordul az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a közúti közlekedésről szóló törvény objektív felelősségre vonatkozó szabályai miatt.

Szabó Máté kiemelte, hogy vizsgálata alapján a jogbiztonság és az alkotmányos büntetőjog követelményével nem tartja összeegyeztethetőnek a jelenlegi szabályozást.

Jelentésében az ombudsman megállapítja: olyan közlekedési szabályszegésekért, ahol hagyományosan a felróhatóságon alapuló felelősségnek és a jogsértéssel arányos szankciónak kellene érvényesülnie, a törvény objektív felelősségen alapuló, rögzített összegű bírság kiszabását rendeli el.

Szabó Máté szerint ellentétes a jogbiztonság követelményével az a megoldás, amely szerint a nem vétkes üzembentartót akkor is szankciókkal kell sújtani, ha a gépjármű tényleges vezetőjétől a bírság valamilyen okból nem behajtható.

Az ombudsman szerint legalább ennyire aggályos az, hogy a törvény alapján egyazon közlekedési jogsértés miatt párhuzamosan szabálysértési és közigazgatási, vagyis eltéro hatósági szankcióval fenyegető eljárás is indulhat.