Indulhat a kolozsvári Mátyás-szobor felújítása

InfoRádió / MTI
2009. március 3. 15:36
A magyar kormány átutalta a kolozsvári Mátyás-szobor felújítására szánt 100 millió forintot. Fadrusz János szobrának renoválása decemberre fejeződhet be.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium átutalta a kolozsvári Mátyás szobor felújításához szükséges összeg felét, mintegy 100 millió forintot a város önkormányzatának - közölte a Kulturális Örökségvédelmi és Koordinációs Főosztály vezetője.

Mihályfi László elmondta: most már kiírható a közbeszerzési eljárás az emlékmű helyreállítására. Hozzátette: a kulturális tárca feltételül szabta, hogy a teljes felújítást a bronzszobor elmozdítása nélkül végezzék el, a talpazatot az eredetivel azonos, Komárom-Esztergom megyéből származó süttői mészkőből hozzák helyre.

Kolozsvár alpolgármestere azt mondta: Fadrusz János 1902-ben felavatott Mátyás szobrát teljesen fel kell újítani. László Attila közölte: az alapzat süllyed, a robbantásos technikával kitermelt kő tovább repedezett, és a bronzrészeket szintén pótolni kell. A felújítás - amelynek 200 millió forintos költségét a magyar kulturális kormányzat és Kolozsvár önkormányzata fele-fele arányban állja - várhatóan december végéig fejeződhet be.