Fidesz: 34 milliárdból rendbe tehető a rendőrség

Infostart
2009. március 3. 07:12
Meg kell erősíteni a rendőrséget, át kell szabni a rendfenntartó erők költségvetését és fel kell gyorsítani a büntetőeljárást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke. Lázár János szerint azért nem sikerül felderíteni a kisebb értékű vagyon elleni bűncselekményeket, mert miközben egy gyilkosságon több tucat rendőr dolgozik, az ilyen ügyek tömegére nincs elegendő ember.

Míg egyetlen gyilkosság után 50 rendőr nyomoz, a kis értékű bűncselekményeknél fordított a helyzet: egy embernek nagyjából 50 esetet kellene kinyomoznia egyszerre, így esély nincs arra, hogy az ügyeket felderítse - mutatott rá az InfoRádióban az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Lázár János hangsúlyozta: örömteli, hogy az életellenes bűncselekményeket 90 százalékban felderíti a rendőrség, de megfelelő kapacitás nélkül ez messze nem mondható el a kisebb bűncselekményekről.

A politikus szerint a probléma igen egyszerű: ahol van rendőr, ott garantálható a biztonság, ahol azonban nincs, ott nem. Mindezt azonban szavai szerint nem kérhető számon a rendőrségen, hiszen annak fenntartásához az Országgyűlés biztosít forrásokat.

Számításai szerint nagyjából 34 milliárd forintos plusztámogatásra volna szükség ahhoz, hogy a rendőrség el tudja látni feladatát.

Ebből 15 milliárd forint a költségvetésükből kivett forrás visszapótlása lenne, amely elengedhetetlen a rezsiszámlák kifizetéséhez és például a benzinköltségek fedezéséhez, további 15 milliárd forint pedig a túlórák kifizetésére, az állomány bővítésére fordítódna.

További 3-4 milliárd forintra az őrsök felújítására, fejlesztésére lenne szükség.

Lázár János rámutatott: ma egy körzeti megbízottnak még mobiltelefonja sincs, így gyakorlatilag nem elérhető.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lázár János 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lázár János 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást