Légörvény okozhatta az amszterdami légi katasztrófát

InfoRádió / MTI
2009. február 28. 15:15
A szakértők nem zárják ki, hogy légörvény idézte elő a héten Amszterdam közelében lezuhant török repülőgép katasztrófáját, amelyben kilenc ember vesztette életét.

Fred Sanders, a holland légiközlekedés biztonságáért felelős hatóság szóvivője szombaton elmondta: a gondolatot török pilóták vetették fel. Mint emlékeztettek rá, a Turkish Airlines repülőgépe előtt két perccel egy nagyméretű utasszállító gép szállt le a schipholi repülőtéren.

Savas Sen, a török pilóták szövetségének főtitkára úgy vélte: a nagy gép esetleg kelthetett olyan erejű "követő légörvényt", amely megzavarta a Boeing-737 landolási manőverét. Követő légörvények a levegőben haladó repülőgépek mögött alakulhatnak ki.

"Minden lehetséges okot kivizsgálunk. Légörvények a múltban már többször okoztak problémát, így ez sem zárható ki" - fogalmazott Sanders.

Szakértők szombaton is folytatták a szerencsétlenül járt repülőgép fekete dobozából előkerült repülési adatok és hangfelvételek vizsgálatát. Mint elhangzott, remélik, hogy a jövő héten meg tudják nevezni a légi katasztrófa valószínű okát.

Az Isztambulból Amszterdamba tartó Boeing-737 fedélzetén összesen 135 ember tartózkodott. A baleset következtében kilencen meghaltak, csaknem százan szenvedtek különböző súlyosságú sérülést.