Kampány indul a trágár szavak ellen

InfoRádió / MTI
2009. február 28. 16:01
Egy Angliában elvégzett közvélemény-kutatás eredményéből kiderült, hogy tízből legalább kilenc felnőtt használ naponta durva szavakat. Az átlag angol naponta 14-szer mond ki ilyen szavakat, és a lakosság 90 százaléka nem talál ebben semmi rosszat, semmi bántót - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Egy mozgalom úgy gondolja, hogy ennek a jelenségnek gátat kell vetni. A Campaign For Courtesy a médiában találta meg a fő bűnöst és felkérte az írott és a digitális médiát, főleg a rádiót és a televíziót, valamint a filmvilágot, hogy mérsékelje magát.

"A televízióban állandóan durva, illetlen szavakat használnak és ennek változni kell" - jelentette ki Edsther Rantzen brit televíziós személyiség, a mozgalom egyik kezdeményezője.

A mozgalmat sokan támogatják; többezer tiltakozó levelet fogalmaztak meg például akkor, amikor Madonna túlzásokba esett egy rádióinterjú során. Egy komikust hasonlóért két hónapra letiltották a BBC képernyőjéről. A brit csatorna egyébként ezeknek az incidenseknek a hatására kötelezte el magát, hogy a jövőben ügyel a nyelvhasználat tisztaságára. A magáncsatornák egyelőre nem tettek ilyen vagy hasonló nyilatkozatot.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a trágár nyelvezet kárt okoz Nagy-Britannia kultúrájának, hiszen ötéves gyermekek ismétlik, amit a tévében hallanak, és ezt a nyelvi "kultúrát" viszik tovább serdülő és felnőttkorukban is. Az eredmény, hogy a beszéd egyre közönségesebbé válik.

A közvélemény-kutatás adatai szerint az angoloknak csupán 8 százalékát botránkoztatják meg a durva szavak. Hetvennyolc százalék bevallotta, hogy még csak nem is haragból, hanem "csak úgy" használja azokat.