Burgenland bojkottálására szólítottak fel a szemétégető megépítése miatt

Infostart
2009. február 27. 18:27
Az osztrák nagykövetség épülete előtt egy sajtótájékoztató keretében tiltakozott a szentgotthárdi polgármester és szentgotthárdi diákok, továbbá a Greenpeace képviselői a Rábakeresztúron tervezett hulladékégető megépítése ellen.

Szentgotthárd az osztrák hivatalok hibás jogértelmezése miatt nem fellebbezhet a Burgenlandi Tartományi Hivatal az elsőfokú engedélye ellen, amellyel engedélyezte, hogy felépítsék a határmenti hulladékégetőt - mondta Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere a budapesti Osztrák Nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatón.

A legrosszabb esetben, ha megépül a hulladékégető, polgári engedetlenségi mozgalmakra is sor kerülhet, mert mindent elkövetünk azért, hogy ezt meg se próbálják véglegesíteni - hangsúlyozta a város első embere.

Viniczay Tibor hozzátette: további félelemre ad okot, hogy a legújabb uniós hulladékokról szóló keretirányelv szerint egész Európából lehet hozni hulladékot a tervezett égetőműbe. Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint csak a kiválasztott helyszín miatt lehet fellebbezni a rábakeresztúri hulladékégető ellen, mert az alkalmazott technológia és a várható kibocsátási értékek mellett a létesítmény Európában bárhol megkapná az építési engedélyt.

Vannak olyan információink, amelyek szerint az a beruházói háttér, amely tavaly még rendelkezésre állt, az nem biztos, hogy a gazdasági válság közepette is ugyanúgy rendelkezésre áll - mondta a miniszter.

Viniczay Tibor a sajtótájékoztató után ezer darab képeslapot akart átadni Michael Zimmerman budapesti osztrák nagykövetnek. A diplomata a bejárat előtt barátságtalannak minősítette a szentgotthárdiak tiltakozását, a doboznyi képeslapot nem vette át és visszament a követségi épületbe. Kis idő elteltével újra kijött és azt mondta, szívesen elutazik Szentgotthárdra és beszélhetnek a hulladékégető ügyéről.

A szemétégetőt tervező cég vezetői a Greenpeace-szel folytatott csütörtöki tárgyaláson lekezelően azt mondták, őket csak a nyereség érdekli - erről már Mezei Csaba, a Greenpeace Magyarország Egyesület igazgatója beszélt az InfoRádiónak. Nyilvánvaló, hogy az égető építése mögött üzleti érdekek húzódnak meg. A szemétimport jó üzlet, ahol nem megoldott a hulladék kezelése, onnan ide szállítják nagy nyereséggel, nyilvánvalóan ez a fő oka - mondta.

Ozsváth Tibor, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke tiltakozó akcióra szólított fel, azt javasolva, hogy a magyarok ausztriai útjukon bojkottálják Burgenlandot. A síelők, az utazók azzal az eszközzel tudnak élni, hogy egy eurócentet nem költenek el Burgenlandban. Legyen csak átutazó tartomány! - hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón megjelent a térségből származó Rogán Antal V. kerületi polgármester is, aki egyetért a szentgotthárdiakkal, és támogatja őket törekvéseikben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Gergõ összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabó Imre környezetvédelmi miniszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mezei Csaba, Greenpeace
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást