"Nem tűnt el nyomtalanul a legvidámabb barakk"

Infostart
2009. február 25. 17:25
A legvidámabb barakk nem tűnt el nyomtalanul, tovább él az ügyeskedésben, a közvagyon széthordásában, az eladósodásban és a társadalmi igazságtalanságokban - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott Fidesz-megemlékezésen.

Varga Mihály felidézte az Európai Parlament 2004-es határozatát, amely szerint a totalitárius kommunista rendszerek hatalomba való visszatérésének veszélye nem múlt el, és ez az eszmerendszer továbbra is fenyegeti a világbékét.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint főként a politika a hibás azért, hogy a magyar társadalom nem emlékezik kellően a kommunizmus áldozataira. Szerinte az emberekben mind a mai napig él a félelem, hogy megfigyelik őket és még a gondolataikat is számon kérik.

A kommunista rendszerben Magyarországon mintegy 700 ezer embert hurcoltak el a Szovjetunióba, és további százezrek életét keserítették meg - mondta hozzátéve: a kommunizmusnak világszerte több mint százmillió áldozata volt.

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának évfordulóján tartják: a Független Kisgazdapárt főtitkárát, parlamenti képviselőjét a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával letartóztatták, majd 25 évi, a Szovjetunióban letöltendő kényszermunkára ítélték. Kovács Béla 1955 novemberében került vissza Magyarországra és 1956 áprilisában szabadult.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schmidt Mária 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Schmidt Mária 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást