Török Gábor: Drámaian megváltozhat a magyar politika

Infostart
2009. február 21. 10:39
Török Gábor elemző, a Vision Consulting igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP - olasz mintára - szorosan és deklaráltan együttműködik majd az SZDSZ-szel és az MDF-fel. Szerinte nemcsak a kormány, de az ellenzék is bénultan áll a gazdasági válsághoz. Éppen ezért hamarosan a magyar politika nagyon jelentősen megváltozik majd.

Török Gábor politikai elemző szerint kevés esély van arra, hogy a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ együtt oszlassa fel a parlamentet, mert mint mondta, a kis pártokban van annyi dezertőr, hogy ne legyen meg a többség ehhez. Az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: az MDF-nek és az SZDSZ-nek politikailag jelenleg nem érdeke a feloszlatás, mivel jó eséllyel nem kerülnének be az új Országgyűlésbe.

A szocialisták pedig, ha maguk számára okot tudnának is mondani, miért járuljanak hozzá egy ilyen döntéshez, a nyilvánosság előtt nehezen tudnák megindokolni azt. Az elmúlt években ugyanis határozottan kiálltak azon álláspontjuk mellett, hogy az ország számára a legfontosabb a stabilitás, egy előrehozott választás pedig nem egyezik a magyar demokrácia érdekeivel.

Az SZDSZ eközben nehéz helyzetben van. Miközben eljátszik az előrehozott választás gondolatával, kényszerpályán mozog. És eközben az válik egyre valószínűbbé, hogy a párt nem távolodni fog a szocialistáktól, hanem egyre közeledni. Török Gábor szerint az sem kizárt, hogy ha a szabad demokraták kudarcot vallanak a júniusi európai parlamenti választásokon, akkor a jövőre esedékes országgyűlési választásokon együttműködést kötnek az MSZP-vel, ennek keretében pedig akár közös listát is állíthatnak.

Az elemző a válság kapcsán arra mutatott rá: a politika rövid időn belül sokat fog változni, ezt pedig a válság fogja kikényszeríteni. A magyar politikának eddig nem volt sajátja az őszinte beszéd, ám elképzelhető, hogy a gazdasági viszonyok felülírják a politikai érdekeket.

Mint mondta, az ország egy olyan helyzet felé halad, ahol már a pártok számára sem a politikai racionalitás, saját támogatottságuk megőrzése lesz a kérdés, hanem a mély válság, az államcsőd elkerülése.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást