"Válság idején áldozathozatalra kell felszólítani az embereket"

Infostart
2009. február 19. 07:32
Németh György közgazdász-szociológus szerint a gazdasági válság rendkívüli helyzetet teremtett, amelynek megoldásához a lakosság áldozatvállalására is szükség van. A szakértő szerint össze kell szorítani a fogunkat, és a tervezettnél is nagyobb ütemben kell csökkenteni az államadósságot.

A közgazdász-szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában a Gyurcsány Ferenc által a hétfői parlamenti ülésen ismertetett intézkedéscsomagról elmondta: az, hogy világválság idején egy tízmilliós ország miniszterelnöke mit mond, a globális gazdasági térben nem túlságosan esik latba.

Németh György szerint össze kell szorítani a fogunkat, és az államadósságot még a tervezettnél is nagyobb ütemben kell csökkenteni. Nincs más megoldás - hangsúlyozta a szakértő.

A közgazdász-szociológus úgy véli: a gazdasági válság olyan rendkívüli helyzetet teremtett, amelyben a lakosság segítségét kell kérni, és áldozathozatalra kell felszólítani az embereket, hogy túl legyünk ezen a nehéz időszakon. Nem arról kell kommunikálni, hogy egy-egy családra vagy adózóra mekkora tehernövekedés jut - tette hozzá a szakértő.

Nem olyan reformot kell végrehajtani, amely az állami kiadásokat csak ezer milliárd forinttal csökkenti, hanem olyan változtatások kellenek, amelyek addig, amíg a veszély el nem hárul, az állami bevételek növelésével és a kiadások csökkentésével forrást teremtenek az államadósság jelentős csökkentéséhez - mondta Németh György. 

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást