Húszmilliárdot kér az országos rendőr-főkapitány

Infostart
2009. február 19. 07:16
Húszmilliárdot kér fejlesztésre és létszámnövelésre az országos rendőr-főkapitány - értesült a Népszabadság. A miniszterelnök két hetet adott Bencze Józsefnek, hogy készítsen javaslatot arra vonatkozóan, milyen intézkedésekkel lehet hatékonyabbá tenni a rendőrséget.

Bencze Józsefnek nem kell kapkodnia a javaslatok elkészítésével, hiszen - egy, a lap birtokában lévő dokumentum szerint - az ORFK már tavaly augusztusban átadta az igazságügyi tárcának azt a koncepciót, amelyben kétezer új rendőr felvételére tesz javaslatot, kéri a körzeti megbízotti hálózat továbbfejlesztését, milliárdos technikai fejlesztést, a szerződéses rendőri szolgálat bevezetését, valamint a képzési rendszer gyökeres átalakítását. A koncepció ötszáz körzeti megbízott felvételére tett javaslatot, ami ugyanennyi új rendőri státusz létesítését jelentette volna már 2008-ban. További félezer új körzeti megbízotti státusz létrehozását javasolták 2009-re is - erre kétmilliárd forintot kértek. Az ORFK azt javasolja, hogy minden kistérségben állomásozzon egy-egy tizenöt fős bevetési egység, s ezek mobil rendőrőrsökként működjenek. Az egyetlen parancsnok és tizennégy beosztottja folyamatosan a terepen lenne. A mobil egységek létrehozása háromszáz fős létszámfejlesztést igényel.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon és Észtországban számíthatnak legkevésbé arra az emberek, hogy ötvenéves koruk után még hosszú ideig élnek majd egészségesen. A világ egyik legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet nemrég közölt egy kutatást, amelyből kiderült: míg egy dán férfi ötvenedik életéve betöltésekor átlagosan további 28,3 év megélésére számíthat, s ebből várhatóan 23,64-et egészségben tölt majd, addig egy ugyanilyen idős magyar társa az átlagosan hátralévő 22,7 évéből csak 10,78-ot él meg tartós betegség nélkül. Ez azt jelenti, hogy nagy eséllyel már a most érvényes nyugdíjkorhatár - 62 év - elérése előtt állandó betegséggel küzd majd. Ezzel az eredménnyel hazánk az Európai Unió vizsgált 25 tagországa - a legutóbb csatlakozott Románia és Bulgária nem szerepel a kutatásban - közül az utolsó előtti helyen áll. A rangsorban csak az észtek vannak mögöttünk. A balti államban egy azonos életkorú polgár további 22,42 év megélésére számíthat, amelyből átlagosan mindössze 9,1 telik majd egészségben.

Az index.hu úgy értesült, hogy a VII. kerületi teljes kereszténydemokrata frakció és egyetlen fideszes képviselő nyújtott be rendkívüli ülés összehívására indítványt. A KDNP-sek azonban csak akkor támogatják az önfeloszlatást, ha közös jelöltként nem a mostani helyi Fidesz-garnitúrát akarja rájuk erőltetni a nagyobbik ellenzéki párt. Az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat feloszlatását kezdeményezték szerdán a KDNP - Szövetség Erzsébetvárosért frakció tagjai. A hatfős képviselőcsoport és mellettük a Fidesz legújabb képviselője, a Deutsch Tamást váltó Becskei Barbara azt indítványozta Gergely József alpolgármesternél, hogy március 5-re hívja össze a testület rendkívüli ülését.

A Világgazdaság arról ír, hogy a General Motors már nemcsak az amerikai, hanem a német, brit, svéd, kanadai és thaiföldi kormánytól is állami támogatást kér. Az autóipari óriás a már átvett 13,4 milliárd dollárral együtt így 36 milliárdot szeretne, hogy elkerülje a csődöt. A világszerte 245 ezer főt foglalkoztató General Motors nyilvánosságra hozta, hogy elbocsát 47 ezer alkalmazottat, és ebből 26 ezret az Egyesült Államokon kívül. A háromezer fős leépítést tervező Chrysler a korábbi négymilliárdon felül újabb ötmilliárd dolláros hitelt kér kormányzati támogatással. De nem csupán az Egyesült Államokban van bajban a járműipar: az orosz autógyártók 30 milliárd rubeles (863 millió dolláros) hitelcsomagra kértek állami garanciát, mert a termékeik külföldön eladhatatlanok, és a hazai piac harmadával szűkült januárban. Február 25-ig szünetelteti a termelést a VW 8500 fős pozsonyi üzeme is.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy csaknem annyira valószínűnek tartja mosta a piac a magyar államcsődöt, mint tavaly a legsötétebb októberi időszakban. Igaz, Csehország és Lengyelország helyzetét sem ítélik sokkal jobbnak, az EU-hoz frissen csatlakozott országokét pedig, ha lehet, még rosszabbnak tartják. A piacon jelenleg 540 bázispontos felárat kérnek a hosszú lejáratú magyar államkötvényekre biztosítást nyújtó értékpapírért, azaz 100 ezer dollárnyi kötvény esetében 5400 dollárt kell fizetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást