Fodor figyelmezteti a kormányt: egy év múlva választások lesznek

InfoRádió / MTI
2009. február 19. 13:28
A kormánynak nem nagy ívű, hosszú távú reformprogramokat kell meghirdetnie, mert egy év múlva választások lesznek - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke.

A miniszterelnök által hétfőn bejelentetett javaslatcsomag túl késői és túl kevés. Azonnali cselekvésre, "tűzoltásra" van szükség. Az államcsőd elkerüléséhez határozott lépések kellenek - közölte a pártelnök a Liberális Gazdasági Konferencia szünetében sajtótájékoztatón.

Fodor Gábor kijelentette, hogy nem az adóemelés politikájával kell forrásokat teremteni, ehelyett a kormánynak a költségvetés kiadási oldalához kell hozzányúlnia. Ez a nehezebb megoldás, de a konferencia résztvevői Csillag Istvántól Járai Zsigmondig egyetértettek ezzel. Ez előlegezi meg a szükséges szerkezeti változásokat és tesz versenyképessé minket a környező országokkal összevetve.

"A reformokkal nem flörtölni kell", hanem bátor és határozott cselekvésre van szükség - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a liberálisok miért nem szavazzák meg a parlament feloszlatását, azt mondta, egy ilyen lépés "ebben a tűzoltásban olaj lenne a tűzre", mert egy előre hozott választás olyan politikai bizonytalanságot teremtene, amelyben például megjósolhatatlan lenne, hogy meddig gyengülne a forint az euróhoz képest.