Többször is felvehetik a segélyeket különböző lakcímeken

Infostart
2009. február 12. 12:09
Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter a szociális számla bevezetésétől várja azt, hogy ellenőrizhetővé válik a támogatottak valódi anyagi helyzete. Így elkerülhető lesz, hogy egyesek több címen jussanak állami juttatásokhoz. Szűcs Erika az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tárcája által vállalt 60 milliárd forintos megtakarítás elérhető. Várakozásai szerint nem nő 400 ezer fölé a regisztrált munkanélküliek száma Magyarországon.

Meg kívánja tartani a kormány a családtámogatás univerzális jellegét: az továbbra is alanyi jogon járna minden gyermekes családnak - közölte a szociális és munkaügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Szűcs Erika elmondta: megmaradnak a gyermekvállaláshoz ma kötődő juttatások, de bekerülnek az adórendszerbe, így javul a célzottságuk. A támogatások - például a családi pótlék, a gyes és a gyed - ezáltal a bruttósítás után adóterhet nem viselő járandóságokká válnak, de az összes jövedelembe beszámítanak majd.

A további pénzbeli ellátások jelenleg is rászorultsági alapon járnak, ez azonban nehezen ellenőrizhető: nemcsak azért, mert nehéz megállapítani, kinek mekkora a jövedelme, hanem mert azt sem lehet pontosan tudni, ki hányszor jelentkezik be a rendszerbe különböző lakcímeken - magyarázta a szociális és munkaügyi miniszter. Megjegyezte: éppen ezért tartják kulcsfontosságú a szociális számla bevezetése.

Szűcs Erika úgy véli: ezzel átláthatóvá és dokumentálhatóvá válna a rendszer, és ellenőrizhetővé a jövedelmek. Hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, mekkora megtakarítást hoz majd a számla megvalósítása, mivel ma még nem központilag, hanem legalább négy helyen döntenek arról, ki kaphat rászorultsága révén pénzbeli ellátást.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy tárcája ezermilliárd forintos költségvetéséből - amelyből 600 milliárd jut családtámogatásra - el lehet érni a vállalt 60 milliárdos megtakarítást. Ettől senki sem fog az ellehetetlenülés szélére sodródni - közölte Szűcs Erika.

Négyszázezren munka nélkül?

Decemberben és januárban erőteljesen romlottak a munkaerőpiac kilátásai: a két hónapban 30-30 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma - mondta a szociális és munkaügyi tárca vezetője, aki szerint, mivel a kormány a vállalatok számára kedvező és komoly anyagi hátterű programokat indít,  nem nő 400 ezer fölé a munkanélküliek száma Magyarországon.

Továbbra is nagyon nehéz megbízhatóan előre jelezni a munkaerőpiaci folyamatokat: az Európai Unió 9-9,5 százalékosra teszi a várható munkanélküliséget Magyarországon - fűzte hozzá Szűcs Erika. A miniszter elmondta: az év végén maga is optimistább volt, mivel a kormányok rengeteg pénzt öltek a pénzügyi válság hatásainak csillapításába, a gazdaság azonban egyelőre nem reagált az új lehetőségekre.

Azokon a területeken, a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, ahová elsőként gyűrűzött be a válság, már javul a helyzet, Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon ugyanakkor most kezdenek igazán megmutatkozni a krízis hatásai - magyarázta a szociális és munkaügyi miniszter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Szûcs Erika
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Szûcs Erika
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást