Csaba László: A bizalomhoz program és választói felhatalmazás kell

Infostart
2009. február 12. 06:49
Nem összehangolt a kormány válságkezelő intézkedéscsomagja - mondta az InfoRádiónak Csaba László. A közgazdász szerint a tervek csak kismértékű változtatást hoznak majd a gazdaságban. Inkább bizalomerősítő intézkedésekre lenne szükség - tette hozzá.

Ötletroham - így jellemezte az InfoRádiónak Csaba László közgazdász a kormány válságkezelő intézkedéscsomagját, amelynek kiszivárogtatott részleteiről több médium is beszámolt. Kifejtette: az elképzeléseknek van ésszerű magvuk, de nincsenek összehangolva, és a tervek csak kismértékű változást hoznak a gazdaságban.

Nem rajzolódik ki, hogy az adócsökkentés vagy a kisebb állam felé haladnánk-e az intézkedésekkel, csak teherátrendeződés látható - emelte ki a közgazdász a Hankiss Elemér és Heltai Péter által szerkesztett Münchhausen báró kerestetik című könyv bemutatóján. Csaba László szerint felmerül a kérdés, hogy nem kerül-e többe a leves, mint a hús.

Az évközi változás minden vállalkozást elbizonytalanít - hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint bizalomerősítő intézkedésekre lenne szükség, például arra, hogy az adótörvények legalább egy éven keresztül változatlanok maradjanak, vagy a költségvetés alapvetően ne változzon, mivel ez biztosítja a gazdálkodási biztonságot.

Csaba László kiemelte: bizalmat teremteni azzal lehetne, ha lenne valakinek programja a következő 3-4 évre, és mindennek végrehajtásához felhatalmazást kapna a választóktól.

A közgazdász elmondta, egyetért a könyv egyik szerzőjével, aki úgy fogalmaz, ha valaki a jelenlegi helyzetet akarja stabilizálni, az a válságot stabilizálja.

A Münchhausen báró kerestetik című könyvben 83 szerző fejtette ki véleményét. A kötet szerzői között van mások mellett Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Demján Sándor vállalkozó, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Sárközy Tamás professzor, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és Vizi E. Szilveszter, az Akadémia korábbi elnöke.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást