Aszódi: Földgáz helyett lignit és atomenergia

Infostart
2009. február 11. 19:24
A magyarországi lignitvagyon kihasználása mellett, a paksi atomerőmű bővítésére is szükség lesz, hogy ne növekedjen tovább az ország földgázfüggősége - mondja az akadémia energetikai bizottságának elnöke. A következő években számos erőművi blokkot le kell állítani, mert nem felelnek meg a környezetvédelmi normáknak - emlékeztetett Aszódi Attila.

Jó stratégiával Magyarország úgy újíthatja meg erőműparkját, hogy közben nem növekszik a földgázfüggőség - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának elnöke. A következő 15-20 évben négy-hatezer megawatt új kapacitásra lesz szükség - fűzte hozzá Aszódi Attila.

A szakértő szerint a jelenlegi energiapolitika nem ad világos iránymutatást a befektetőknek arról, hogyan kellene átalakítani az energiarendszert, ám az biztos, hogy mivel az ország már most is túlzottan függ az import földgáztól, semmiképpen sem szabad tovább növelni ezt a függőséget - jegyezte meg.

Aszódi Attila szerint az államnak lenne eszköze arra, hogy a kívánatos irány felé terelje a befektetőket. Nagyon sok múlik a szabályozási környezeten: ma például vannak olyan jogszabályok, amelyek gátolják bizonyos megújuló energiaprojektek indítását - magyarázta.

Határozott politikát kell hirdetni és megmutatni a prioritásokat, amihez ösztönzőket is lehet csatolni, hiszen jó programokkal lehet a befektetőket úgy orientálni, hogy az az országnak, a környezetnek és a gazdaságnak is jó legyen - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának elnöke.

A következőkben fontos lenne, hogy az itthon is megtalálható fosszilis energiahordozót, a lignitet nagyobb hatásfokkal használják fel - magyarázta Aszódi Attila. Megjegyezte: a földgáztüzelésről nem lehet lemondani, ám más irányba kell továbbfejleszteni a rendszert.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást