Újabb hitelbe veri magát a főváros

Infostart
2009. február 9. 18:12
Újabb hitellel növelné adósságát Budapest. A fővárosi kabinet azt javasolja, hogy a 160 milliárd forintos adóssága mellé 33 milliárd forintot vegyen fel az önkormányzat fejlesztésekre, így például a Margit-híd és, az Uzsoki utcai Kórház felújítására, valamint szakképző központok létesítésére. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerint ugyanakkor a főváros hitelminősítése kedvező, mivel még az újabb kölcsönnel együtt is a működési bevétel 60 százaléka alatt marad az adósságállomány összege.

A Fővárosi Önkormányzat 33 milliárd forint fejlesztési hitelt szeretne felvenni 20 évre - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián, miután a Főpolgármesteri Kabinet az idei költségvetés tervezetéről tárgyalt, az InfoRádióban emlékeztetett: az 531 milliárd forint bevételt tartalmazó büdzsére vonatkozó javaslatot február 15-éig kell eljuttatni a Fővárosi Közgyűlés képviselőihez.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra, hogy a hitelt a többi között a Margit-híd és az Uzsoki utcai Kórház felújítására, valamint szakképző központok létesítésére fordítanák.

Nyáry Krisztián közölte: tavaly még 3 évre szerették volna felvenni a több mint 30 milliárd forintot, de a magas törlesztőrészletek miatt a hosszabb futamidőt tartják célszerűnek. Az önkormányzat teljes hitelállománya jelenleg csaknem 160 milliárd forint - emelte ki.

A Városháza kommunikációs igazgatója beszélt arról is, hogy az adósság a 33 milliárd forintos hitelfelvétellel együtt sem haladja meg a működési bevételek 60 százalékát.

Az igazgató hozzátette: miközben a fővárosban beszedett szja-bevétel 9,6 százalékkal nőtt, az állam a tavalyinál 2,2 százalékkal kevesebb forrást hagy a budapesti önkormányzatoknál. Az intézmények működéséhez szükséges állami normatíva 2,5 százalékkal csökken. Az iparűzési adónál kétszázalékos, az idegenforgalmi adónál pedig 15 százalékos csökkenést prognosztizál a büdzsé tervezete.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást