Ausztriából szennyezik Magyarországot

Infostart
2009. február 9. 18:05
Több dolog sem kedvez a jószomszédi viszonynak Ausztria és Magyarország között. A tervezett szemétégető nem az első, komoly környezetvédelmi vitát kiváltó osztrák döntés. A Rába habzása csaknem nyolc éve okoz problémát, és becslések szerint évente 45 ezer tonna illegális hulladék kerül magyar területre a szomszédos országból.

Az Õrségi Nemzeti Park is fellebbez a burgenlandi hatóságok pénteki döntése ellen, amellyel első fokon engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégető megépítését - számolt be róla a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természet- és környezet-megőrzési szakállamtitkára. A fellebbezést a tárca szakemberi állítják össze - tette hozzá Haraszti László.

- A magyar álláspont szerint a szemétégetőt az országhatártól jóval távolabbi helyen kell felépíteni, egy mindkét fél számára elfogadható alternatív helyszínen. A hulladékégető ellen még kormányhatározat is született - kevés sikerrel. A tárca államtitkára azt is megjegyezte: az eddigi tárgyalások alapján nem lehetnek túl bizakodóak.

- A nyugat-magyarországi Rábán 2001 óta észleltek piszkos, filmszerű habréteget. Hamar kiderült: a szennyezés a folyó osztrák oldaláról érkezik. 2003 májusában egy vizsgálat ipari eredetű szennyezőanyagokat mutatott ki a vízben. A szaktárca kezdeményezte a közös osztrák-magyar fellépést, azonban 2004 februárjáig nem történt semmi, akkor a habzás miatt másodfokú vízminőség-védelmi készültséget kellett elrendelni.

2004 júliusában kiderült, hogy a káros anyag egy jennersdorfi bőrgyárból származik, de a környezetvédelmi határérték alatt marad, és nem károsítja a folyó élővilágát. 2005 elején - egy újabb szennyezési hullám kapcsán - derült ki, hogy a folyó a jennersdorfi bőrgyár fölötti szakaszon is habzik, ott két másik nagyobb bőrgyár működik. Ezt követően évek teltek el érdemi előrelépés nélkül. Amint erősödött a víz habzása, a magyar fél levélben kérte az osztrák felet a szennyezés megszüntetésére. Rendre jött is a válasz: megoldják a problémát.

Tavalyelőtt, május 1-jén letelt a magyar környezetvédelmi miniszter által megszabott határidő, de a Rába továbbra is habzott. Több mint egy év telt el, mire elkészült a Rába vízminőségének első átfogó, közös magyar-osztrák vizsgálata. Ebből kiderült az, amit a magyar hatóságok már évek óta állítottak: a bőrgyárak környékén az átlagosnál jóval magasabb szennyezettséget mértek. Újabb egyezkedés és újabb határidők, a gyáraknak 2009, illetve 2010 végéig kell felszerelniük a speciális szűrőberendezéseket.

Évente 45 ezer tonna illegális hulladék kerül magyar területre a szomszédos országból - írta tavaly ősszel a Kisalföld című lap, azt követően, hogy a sajtó is hírt adott a zsákszámra Magyarországra hordott osztrák hulladékról. A Burgenlandban is egyre nagyobb gondot jelentő illegális "hulladékexporttal" már az osztrák közszolgálati televízió is foglalkozott - írta a lap.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást