Vizsgálják, mitől hibásodott meg az Ügyfélkapu

Infostart
2009. február 8. 13:53
Egyelőre nem tudni, hogy mitől hibásodott meg az Ügyfélkapu szombaton, a vizsgálat jelenleg is folyik - közölte az üzemeltetésért felelős Miniszterelnöki Hivatal.

A közlemény szerint a hibát már elhárították, vagyis a rendszer ismét biztonságosan működik.

A kormány biztonsági felügyelője vizsgálja az Ügyfélkapu szombati működési problémáit - mondta a kormányszóvivő. Daróczi Dávid közölte: minden lehetőséget vizsgálnak, így a hackertámadás lehetőségét sem zárják ki.

Jóri András adatvédelmi biztos azt közölte, hogy helyszíni vizsgálatban kívánja tisztázni a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszerben február 7-én bekövetkezett üzemzavar körülményeit. Mivel az államigazgatási rendszer megkülönböztetett fontosságú eszközének meghibásodásáról volt szó, a biztos szükségesnek látja annak adatvédelmi szempontú vizsgálatát.

A Bors című lap vasárnapi száma adta hírül, hogy szombaton néhány órára összeomlott a kormányzati informatikai rendszer, és így több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. A lap értesülései szerint az oldalra bejelentkezők mások személyes adatait láthatták sajátjaik helyett.