Gyurcsány adópolitikai elképzelései hétről hétre

Infostart
2009. január 29. 15:04
"Ez az adócsökkentés kormánya." - mondta Gyurcsány Ferenc 2006-ban. A választási jelmondatból azonban tulajdonképpen semmi sem valósult meg, az elmúlt fél évben pedig szinte hétről hétre változtak a kormány adópolitikai elképzelései.

Jelentősen és határozottan kell csökkenteni a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg el kell törölni a vállalkozások, magánszemélyek különadóját - jelentette be ma Gyurcsány Ferenc. Az elmúlt hónapok adóügyi elképzeléseit vizsgálva azonban korántsem egyértelmű, hogy a kitűzött célok hosszú távon is megmaradnak.

2008. szeptember 26-án a Munkáltatók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a világgazdaság lassulása csak óvatos gazdaságpolitikát és adócsökkentést tesz lehetővé.

Alig egy héttel később, a Megegyezés című javaslatcsomagról tartott vitanapon a miniszterelnök úgy fogalmazott: "Adócsökkentésből nem lesz képzettebb a magyar polgár. Adócsökkentésből nem tudjuk előállítani azt a helyzetet, hogy sokkal többen járjanak bölcsődébe, és naponta kapjanak egy tányér levest."

Az október 18-ára összehívott Nemzeti Csúcson is kiemelt téma volt az adócsökkentés kérdése. A kormányfő nem zárkózott el tőle, de a válságkezelés érdekében időt kért, mint mondta: "az adócsökkentés az állam cselekvőképességét csökkenti".

Négy nappal később a közszolgálati rádióban Gyurcsány Ferenc úgy reagált a Fidesz felvetésére, miszerint az adócsökkentéssel munkahelyeket lehet teremteni: "Aki brutális adócsökkentést ígér, annak brutális kiadáscsökkentést is kell csinálni."

A november 26-i kormányülés után kezdett a kormányfő az adórendszeren belüli belső átcsoportosításról beszélni. December 5-én, a Vállalkozók Napján azt mondta: "érdemi, jelentős adócsökkentésre 2009-2010-ben nincs lehetőség, adószerkezeti átalakításokat lehet tenni".

Két hete, a TV 2-nek adott interjújában a miniszterelnök a személyi jövedelemadó és a tb csökkentéséről beszélt.

Ugyanakkor január 26-án - vezető közgazdászokkal való tanácskozása után - Gyurcsány Ferenc ismét óvatosabban fogalmazott, és az adócentralizációt nevezte a következő évek legfontosabb gazdaságpolitikai feladatai egyikének.

Tegnap, a koalícióval való egyeztetés után a miniszterelnök azt mondta, az adó- és a szociális rendszer átalakítását úgy kell végrehajtani, hogy új gazdasági ösztönzőket teremtsen, és pozitívan befolyásolja az adózói magatartást.

A parlament mai, rendkívüli ülésén pedig már arról beszélt Gyurcsány Ferenc, hogy jelentősen és határozottan csökkenteni kell a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg pedig el kell törölni a vállalkozások és magánszemélyek különadóját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást