Nabucco: 250 millió euró az uniótól - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. január 28. 19:07
Mintegy 250 millió eurós támogatást javasol a Nabucco gázvezetékhez az Európai Bizottság. Az előterjesztést az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A testület emellett 30 millió euróval támogatná a román és a magyar gázrendszerek összekötését, 25 millió euróval pedig a Nagykürtös és Balassagyarmat között tervezett szlovák-magyar vezetéket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nabucco projektben érdekelt államok képviselőinek keddi, budapesti konferenciáján úgy vélte: az Európai Unió központi pénzintézeteinek 2-300 millió euróval kellene előfinanszírozniuk a beruházást, összességében pedig mintegy kétmilliárd euró uniós támogatásra lenne szükség.

Akár 3 százalék is lehet a GDP visszaesése

A pénzügyminiszter új prognózisa alapján - változatlan feltételek mellett - a GDP 2 és fél, 3 százalékos csökkenésére számít az idén a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a kibővített kormányülés szünetében tartott tájékoztatón hangsúlyozta: az infláció ugyanezen a szinten alakulhat, és továbbra is szeretnék teljesíteni a költségvetésben eredetileg kitűzött, 2,6 százalékos hiánycélt. A kormányfő a Népszabadság információira utalva félretájékoztatásnak nevezte, hogy a válságkezelő csomag fő tétele egy körülbelül ötszázalékos járulékcsökkentés lehet. Megismételte: álláspontja szerint nincs lehetőség radikális adócsökkentésre, az adószerkezet átalakítására viszont - ha ez együtt jár a szociális és foglalkoztatási, valamint közteherviselési reformmal - szükség lenne.

Kérdéses az Országgyűlés feloszlatásának napirendre vétele

Két szavazás után kerülhet napirendre a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesz Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslata - közölte a Házelnök. Szili Katalin a házbizottság soron kívüli ülése után azt mondta: először a sürgősségről, majd a napirendre vételről voksolnak a képviselők. A szocialista politikus hangsúlyozta: ha a sürgősségre vonatkozó indítvány nem kap többséget, akkor a napirendre vételről már nem is szavaznak. Hozzátette: az MSZP-frakció a sürgős tárgyalást nem támogatja, de azt igen, hogy a parlament normál menetrendben vegye napirendre a Fidesz javaslatát. Az MDF támogatja a napirendre vételt, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke viszont azt mondta: a liberálisok elutasítják a Fidesz indítványát, és azt is, hogy erről csütörtökön tárgyaljanak. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy a párt az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi március 8-ai hatállyal, és azt szeretnék, ha az erről szóló javaslatuk általános vitáját már a rendkívüli ülésen megkezdené a parlament.

Magyarországot is elérte az influenzajárvány

Influenzajárvány van Magyarországon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főosztályának helyettes vezetője. Szolnoki István az InfoRádióban elmondta: az elmúlt héten több mint 21 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel; ez másfélszeres emelkedés a korábbi héthez képest. Hozzátette: a legtöbben a közép-magyarországi régióban, a fővárosban és Pest megyében fordultak orvoshoz, de az átlagosnál több a beteg Győr-Moson-Sopron, Vas, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Budapesten a 19 mintából hatban mutatták ki az influenza A-vírust; ez a vírustörzs jelent meg az ország többi területén is.

Szabadlábon a Globex-ügy vádlottjai

Szabadlábra helyezte a Globex-ügy első- és másodrendű vádlottját, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót a Legfelsőbb Bíróság. A testület ügyükben új másodfokú bírósági eljárást rendelt el. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egy éve jogerősen Postáné Vellai Györgyikét hét, Vajda Lászlót pedig hat év börtönre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság a vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelme alapján döntött a szabadlábra helyezésről, de lakhelyelhagyási tilalmat is elrendelt. A Globex-holding egykori vezérigazgatóját, illetve elnök-vezérigazgatóját csaknem 7 milliárd forint kárt okozó, több mint 60 rendbeli sikkasztással és csalással vádolták. A két volt cégvezetőt nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

Szlovákia 332 millió eurót szán gazdaságélénkítésre

Szlovákiában 332 millió eurós segélytervet hagyott jóvá a gazdaság lassulásának ellensúlyozására a kormány. A miniszterelnök azt mondta: a csomag célja a foglalkoztatás fenntartása és a gazdasági növekedés támogatása. Robert Fico hangsúlyozta: néhány takarékossági intézkedésre van szükség, így a szociális programoktól egy eurót sem kell elvenni. Hangsúlyozta: a spórolást a kormánykiadások csökkentésével lehetne kezdeni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a munkahelyek megtartását szolgáló konkrét intézkedésekről rövidesen tárgyal a napokban létrehozott válságtanács. Ellenzéki javaslatokra reagálva Robert Fico elutasította az adócsökkentést.