Jó eséllyel napirendre sem kerül az Országgyűlés feloszlatása

Infostart
2009. január 28. 16:40
Valószínű, hogy az Országgyűlés csütörtökön nem veszi napirendre a parlament feloszlatását célzó ellenzéki javaslatot. Az MSZP csak úgy támogatja az indítványt, ha azt nem sürgősséggel, hanem a normális menetrend szerint tűzi napirendre a Ház. A frakciók először a sürgősségről szavaznak, azt pedig a szocialistákon kívül az SZDSZ sem támogatja. Így ha a ezt a többség elveti, akkor a feloszlatásról szóló javaslat napirendre vételéről már nem is voksolnak.

Csak akkor kerülhet napirendre a rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesz az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslata, ha a Ház többséggel megszavazza a sürgős tárgyalást, és utána a napirendre vételt is támogatja. Ennek azonban kicsi a valószínűsége, tekintettel arra, hogy a sürgősséget az MSZP és az SZDSZ nem támogatja.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta: ha a sürgősséget nem támogatja a többség, akkor a napirendre vételről már nem is szavaznak.

A Fidesz mindenesetre kitart a javaslata mellett - közölte Répássy Róbert, a párt frakcióigazgatója, aki sajtótájékoztatóján az SZDSZ elnökéhez is szólt.

A javaslatot támogató MDF pedig a Fidesznek üzent. Herényi Károly parlamenti frakcióvezető azt várja a legnagyobb ellenzéki párttól, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé tegyen le egy hiteles válságkezelő programot. Hozzátette: tavaly szintén volt az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslat, azt az MDF terjesztette be, de a Parlament nem támogatta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást