Vasárnap választanak Ferencvárosban

InfoRádió / MTI
2009. január 23. 17:13
Vasárnap tartják a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját, miután a január 11-i első forduló az alacsony részvétel miatt nem volt érvényes.

A vasárnapi választás akkor tekinthető érvényesnek, ha a voksoláson részt vesz a választásra jogosultak több mint egynegyede, közel 7.800 szavazó. A két héttel ezelőtti első fordulóban több mint 8 ezer érvényes szavazatot adtak le a választók.

A budapesti 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az SZDSZ-ből kilépő Gegesy Ferenc polgármester lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az ajánlószelvények gyűjtését több szabálytalanság kísérte.

Az első fordulóban a legtöbb szavazatot Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta (58,6 százalék), a második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás lett (23,1 százalék), a harmadik a Jobbik képviseletében Szegedi Csanád (8,5 százalék). Negyedik lett John Emese (SZDSZ) 5,2 százalékkal, ötödik Várady Tibor (Humanista Párt) 3,7 százalékkal, míg Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt) a szavazatok 0,8 százalékát szerezte meg.

A második fordulóban már csak öten indulnak, mert az SZDSZ jelöltje visszalépett.

A kampánycsend szombaton nulla órakor kezdődik, és a voksolás befejezéséig, vasárnap este hét óráig tart.

Az első forduló azért volt érvénytelen, mert nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultaknak több mint a fele. A mostani választás érvényességéhez már 25 százalékos részvétel is elegendő, és az a jelölt kapja meg a mandátumot, akire a legtöbben szavaznak. Érvényes választás csak akkor lehet eredménytelen, ha két jelöltre azonos számú szavazat érkezik. Érvénytelen választás, azaz 25 százalék alatti részvétel, valamint szavazategyenlőség esetén új választást írnak ki.