Göncz: Új gázvezeték nélkül nem vagyunk biztonságban

Infostart
2009. január 20. 16:13
Szükség van alternatív elérési útvonalakra a térség gázellátásának biztosítása érdekében - mondta évnyitó sajtótájékoztatóján Göncz Kinga. A külügyminiszter szerint tartósnak ígérkezik az ukrán-orosz gázmegállapodás, de még lehetnek problémák.

Az energia- és az élelmiszerárak tavalyi elszabadulásából következtetni lehetett az év eleji diplomáciai problémákra - kezdte évnyitó sajtótájékoztatóját a külügyminiszter. Göncz Kinga hangsúlyozta: tartósnak tűnő megállapodás született Ukrajna és Oroszország között, ez azonban nem jelenti azt, hogy soha többé nem kell szembenézni hasonló problémákkal.

Végig kell gondolni, hogyan lehet a jövőben elkerülni az ilyen helyzeteket. A mostani vita bizonyította, hogy szükség van alternatív elérési útvonalakra: jelenleg csak egyetlen vezeték halad át Ukrajna területén, emiatt rendkívül sérülékeny a térség gázellátása - mondta a tárcavezető.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: a kelet- és délkelet-európai térségben lévő államoknak szolidárisaknak kell lenniük egymással energiakérdésekben. Kiemelte: Európa biztonságos gázellátása érdekében szükség van a Déli Áramlatra és a Nabuccóra is.

A január 27-i budapesti Nabucco-csúcs célja, hogy felgyorsítsa a projekt megvalósítását.

Jó kapcsolat

A magyar külügyminiszter "történelmi jelentőségűnek" nevezte Barack Obama megválasztott amerikai elnök beiktatását. Hozzátette: az Európai Unió várakozása az, hogy az új amerikai adminisztráció szerepvállalása elősegíti a közel-keleti békefolyamatok mihamarabbi megindulását.

Göncz Kinga reméli, hogy az új külügyminiszter, Hillary Clinton még szorosabbra fűzi az amerikai-európai együttműködést.

A távlati célokról Göncz Kinga úgy nyilatkozott: Horvátország uniós, valamint Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása várhatóan Magyarország soros elnöksége idején következik be, és ezt a kelet-közép-európai térség államainak támogatnia és segítenie kell.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást