Duplájára nőhet a zsömle ára

Infostart
2009. január 20. 15:13
A környezetvédelmi termékdíj januári emelése miatt a duplájára drágulhat a pékáru. A zsömlék és kiflik számára kirakott műanyag zacskó az emelés miatt nyolc forintba kerül, és ezt a költséget az üzletek nem tudják sokáig átvállalni.

Megháromszorozódik a pékáru vásárlásához adott tasakokra érvényes környezetvédelmi termékdíj, ez jelentősen megnövelheti a kiflik és a zsömlék árát - nyilatkozta az InfoRádiónak Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

A környezetvédelmi díj a környezetre káros termékek (csomagolóanyagok, szórólapok, gumiabroncsok) után fizetendő, és célja, hogy forrásokat teremtsen a környezetszennyezés csökkentéséhez, a károk megelőzéséhez.

A termékdíj a kifli, zsömle vagy zöldség tárolására szolgáló vékony nejlonzacskók esetében eddig három forint körül volt. A január elsejétől érvényes törvénymódosítás értelmében ez a költség majdnem megháromszorozódik, egy zacskó esetében a 8 forintot is meghaladja.

A kommunikációs vezető abszurdnak tartja azt, hogy ha egy zsömle akciósan 8 forint, akkor a tárolására szolgáló tasak is ugyanannyiba kerüljön.

Eddig a legtöbb üzlet átvállalta a vásárlóktól a termékdíjat, ugyanakkor Fodor Attila szerint ez hosszú távon nem tartható fent, de mindent elkövetnek, hogy a vásárlók ne érzékeljék az árnövekedést. Ráadásul a termékdíj mindenfajta csomagolóanyagot terhel, így a papírcsomagolás sem jelent megoldást.

Az élelmiszerboltokat üzemeltető magyar tulajdonú cégcsoport szerint fel kell hívni a döntéshozók figyelmét, hogy a szabályozás jelenlegi formája furcsa visszásságokat okoz, és nem funkcionál megfelelően.

A termékdíj jelenlegi rendszerét az Országos Kereskedelmi Szövetség sem tartja működőképesnek.  Vámos, György, a szervezet főtitkára az InfoRádiónak azt mondta, hogy már egyeztetnek a Környezetvédelmi Minisztériummal a kifogásaikról.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Werli József
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást