Tovább drágulhatnak a támogatott lakáshitelek

Infostart
2009. január 6. 06:57
Tovább drágulhatnak a közeljövőben a támogatott lakáshitelek, mivel folyamatosan emelkedik az ügyfeleket terhelő kamat mértékéül szolgáló állampapír-piaci hozam, így könnyen lehet, hogy hamarosan az októberi kamatnövelés hatása is tükröződik a kondíciókban - számol be róla a Világgazdaság. A Budapest Bank és az Erste már megkezdte a kamatok emelését, és hamarosan a többi piaci szereplő is léphet.

Egy most készülő kormányrendelet szerint hamarosan felülvizsgálnak minden magyarországi települést abból a szempontból, hogy az melyik polgári védelmi kategóriába tartozik - olvasható a Népszabadságban.

Eddig azok a falvak, városok, amelyek elég távol voltak vegyi üzemektől, más, stratégiai fontosságú létesítményektől vagy árvízveszélyes folyószakaszoktól, kimaradtak a besorolásból. Most viszont - ha a kormány elfogadja az új szabályozást - "veszélyelhárítási résztervet" kell készítenie minden településnek, hiszen egy vihar bármikor lecsaphat.

A leginkább veszélyeztetett települések közé 138 tartozna, a ma 939 helységet tartalmazó második csoport létszáma bővülne. A mostani kétszáznál lényegesen több lesz a harmadik kategóriás település is; azok tartoznak majd ide, ahol tízezer főt ellátó közmű vagy repülőtér van, vagy gyakran halad rajta keresztül úgynevezett veszélyes szállítmány.

Az Országos Mentőszolgálat úgy döntött: jutalomra fordítja a tavalyi bérmegtakarítás jelentős részét. A 7 ezer fős dolgozói gárdából azonban alig több mint 10 százalék, vagyis 800 ember kapott pluszjuttatást, köztük a 200 fős vezetői gárda - írja a Magyar Nemzet.

A Mentődolgozók Önálló Szakszervezete nehezményezi, hogy semmilyen feltételt nem szabtak a jutalmak kiosztásakor, a névsort pedig a mentőállomások vezetőinek javaslatára állították össze. A mentősök között felháborodást keltett, hogy nem mindenki részesült a jutalomból - talán ezt próbálta orvosolni az OMSZ azzal, hogy aztán minden dolgozó kapott egy 6900 forintos vásárlási utalványt.

Egyre több helyen tapasztalható, hogy a nemzetközi kiskereskedelmi láncok egységei a versenytársak mellé települnek - írja a Napi Gazdaság. Az elemzők szerint ez nem magyar specialitás, ám Magyarországon sokkal több üzlet épül egymás mellé, mint Nyugat-Európában. Mindez 2007-ig még magyarázható volt a kiskereskedelem 3-5 százalékos forgalomnövekedésével, de a 2007-es csökkenéstől már semmi nem igazolja.

Január elsejével szinte már kötelező jelleggel szokott beköszönteni a különböző áruk és szolgáltatások árainak emelkedése, így a villanyé, a gázé, a BKV-bérleté, vagy a postai levélfeladásé. Nincs ez másként idén sem, bár a drágulás mértéke csekélyebb - a Pénzcentum.hu ezeket vette számba.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást