Hogyan spórolhatunk meg 40 százalék energiát?

Infostart
2009. január 6. 14:14
Szerdától a kihalással fenyegetett állatok méteres jégszobrait állítja ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Budapest forgalmas pontjain takarékossági üzenetekkel társítva. A tárca idén lakossági szinten is támogatást ad a kisebb-nagyobb életmódbeli változtatások érdekében.

Ha a 40 fokos mosóvizet egy mozdulattal 30 fokosra állítjuk, akkor közel 40 százalék energiát takaríthatunk meg - hívta fel a figyelmet Szabó Imre környezetvédelmi miniszter. A standby üzemmódban hagyott tévé ugyancsak 40 százalékát elfogyasztja annak az energiának, amit bekapcsolva fogyasztana - emelte ki.

Ebben az évben akciósorozatot szervez a minisztérium, amivel arra hívják fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés nem csupán állatfajokat veszélyeztet, hanem magát az emberiséget is.

Később a zöldberuházási rendszeren keresztül támogatnak majd egyéni és közösségi programokat, amellyel az energia racionális felhasználását célozzák meg. Lehetőség szerint nyílászáró-cseréket, hőszigetelési programokat, az alternatív energia felhasználását támogatják majd családi házaknál, de közösségi létesítményeknél is, mint például orvosi rendelőknél, iskoláknál, kórházaknál.

Rövid távon ugyan drága a z újrahasznosítható, alternatív energia, de középtávon már megtérül - szögezte le Szabó Imre.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást